Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Det förflutna kommer i kapp

3 Nov , 2015, 23.00 Malin Slotte

 

I april 1975 ockuperades västtyska ambassaden i Stockholm av tyska terrorister. Med ambassadpersonalen som gisslan krävde Röda armé-aktivisterna att Västtyskland skulle frige medlemmar av organisationen som satt i fängelse. Fyra personer dödades och fjorton skadades innan dramat fick sin upplösning.

Händelsen fick förstås stor medial uppmärksamhet, och behandlas även i Leif GW Perssons kriminalroman En annan tid, ett annat liv (2003), vars tredelade tv-version fått titeln Den fjärde mannen och sändes i SVT kring årsskiftet.

Den svenske kriminalprofessorns romaner brukar ta avstamp i uppmärksammade svenska kriminalfall och han brukar även passa på att lansera sin teori om vad som hände. Beträffande ambassaddramat 1975 är teorin att de tyska terroristerna måste ha fått hjälp av människor i Sverige. Tv-serien utspelar sig i tre tidsplan: 1975, 1989 då en man mördas i en lägenhet i Stockholm, och i nutid, då utredningen av lägenhetsmordet öppnas på nytt, och visar sig ha kopplingar till ambassaddramat. Persongalleriet är myllrande för att vara en serie på tre avsnitt. Huvudperson är dels Rolf Lassgårds nytillträdda Säpochef (en sträv men briljant gubbe som det ligger nära till hands att se som ett slags alter ego till GW) samt Helena af Sandebergs kriminalutredare som var med redan 1989 och nu tar sig an fallet på nytt – det blir onekligen lite märkligt med samma skådespelare i roller som borde ha åldrats tjugo år mellan tidsplanen.

I mindre roller har vi Claes Malmbergs sexistiska, homofoba och obehagligt inkompetenta åttiotalspolischef som fått i skallen att lägenhetsmordet är ett ”bögmord”. Polischefen är visserligen extrem, och ett komiskt inslag, men ett av seriens teman är hur kvinnor behandlas och betraktas – inte bara av män, utan också av andra kvinnor. Kjell Bergqvist har en mindre roll som döende tidigare Säpochef, och Helena Bergström spelar politiskt högdjur med ett radikalt förflutet. Det här är också seriens tema – hur skyldig är man i dag till det man under vissa omständigheter gjorde för länge sedan?

Serien är gjord av samma team som låg bakom En pilgrims död (2013), också den serien regisserad av Kristian Petri. Den fjärde mannen är en filosofisk kriminalserie, med vemodiga samtal äldre män emellan och intellektuellt utredningsarbete kring mötesbordet, snarare än skarpt läge på fältet. Det är ett både engagerande och ovanligt skärpt bidrag till genren.

Den fjärde mannen sänds i Yle Fem tisdagar kl. 22.02.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.