Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Världens nästfarligaste sport

13 Nov , 2015, 20.31 Malin Slotte

 

Nej, det är i allmänhet inte de som är hejarklackarna på läktaren under lagsportmatcher. Cheerleading är något annat. Det är en sportgren i sig, en synnerligen fysisk, akrobatisk, farlig och krävande sådan.

Det är en av många saker vi får veta om denna rätt okända idrottsgren i Kim Finns porträtt av en av dess manliga utövare: nittonårige Benjamin Rehnström från Helsingfors. Cheerleading förknippas med flickor, även om den uppfanns av män och de första utövarna var manliga.

Grenen är i alla fall tv-mässigt visuell och kameran följer Rehnströms träningar med sitt lag Xray i Helsinki Athletics Cheerleaders, och avslutas med en uppvisning på FM-tävlingarna. Vi får se pyramider byggas och flickor halsbrytande slungas upp för att snurra genom luften tills de fångas upp av sina lagkamrater. Skador är vanliga, blod rinner och ben bryts om det går illa. Sporten har rankats som den nästfarligaste i världen.

Man förstår att det måste krävas god laganda och stor tillit till kamraterna. Umgänget mellan lagmedlemmarna verkar ha en både skämtsam och fysisk jargong.

Idrottsgrenen presenteras via Benjamin Rehnström som står inför ett vägskäl i livet när han ska göra sin militärtjänst. Kommer han att kunna fortsätta med sin hobby? Militären innebär att han byter ut en kvinnligt dominerad gemenskap mot en nästan helmanlig miljö, heterosexualitet mot homosocialitet om man så vill. Fördomarna mot grenens utövare fick han känna på när han som pojke började med cheerleading, men han var stark, böjde sig inte för grupptrycket.
Vad gör man hellre, spelar hockey med enbart killar, eller tränar cheerleading där man är fem killar på tjugo-trettio flickor? frågar han retoriskt.

Dok sänds i Yle Fem fredagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 14.25 och söndagar kl. 22.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.