Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Polisen, försäkringsagenten, tjuven

15 Nov , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Pink Panthers, Rosa pantrarna, kallas ett transnationellt brottsnätverk som sysslar med juvelstölder. Medlemmarna kommer främst från Serbien och Montenegro och de har slagit till och kommit över juveler för hundratals miljoner i länder som Dubai, Japan, Frankrike och Tyskland.

Nätverket har inspirerat den europeiska samproduktionen The Last Panthers (Frankrike 2015), en serie skapad av britten Jack Thorne och regisserad av svensken Johan Renck. Renck har gjort musikvideor för artister som Madonna, Kylie Minogue och Beyoncé, och även regisserat avsnitt av serier som The Walking Dead, Breaking Bad och Vikings. I vintras visade Yle Fem hans regidebut på svenska, minikriminalserien Ettor och nollor där rockbandet Kent stod för musiken. Estetik och ämne är liknande i The Last Panthers och ledmotivet, låten Blackstar, är av David Bowie.

Serien inleds med ett spektakulärt juvelrån i beryktade Marseilles. Det hela går över styr på ett sätt som innebär att förövarna kommer att jagas för ett allvarligare brott än enbart rån. Efter det inledande rafflet trappas tempot ner och handlingen förgrenar sig i tre spår: Dels följer serien de serbiska rånarna – den kroatiske stjärnan Goran Bogdan ses i rollen som en ledarfigur – till Belgrad. Som det brukar i de här kretsarna går det hårt till och ingen kan lita på någon, samtidigt som även dessa kriminella har sina gränser och en moral. I Marseilles jagas tjuvarna av polisen Khali (Tahar Rahim), men också av den brittiska försäkringsagenten Naomi (Samantha Morton) som i återblickar minns sin tid som FN-fredsbevarare på Balkan, tydligen med visst trauma. Som hennes chef ses den brittiske veteranskådespelaren John Hurt.

Första avsnittet, som hittills är det enda som finns på HBO Nordic, bjuder på ruffigt glåmiga miljöer i Marseilles, Belgrad och i ett slummigt läger för romer i Ungern. Det är en estetik som har sin slitna skönhet och passar seriens kantiga typer. Som kriminalserie hör detta till den mörka och smarta falangen som anstränger sig för att åstadkomma komplexitet både i karaktärsskildring och intrig.

Ett nytt avsnitt av serien publiceras på webbtjänsten HBO Nordic varje fredag.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.