Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Har kultduon fortfarande det?

17 Nov , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

En av Netflix egna produktioner i höst är sketchserien W/ Bob and David som ligger på betaltjänsten i fyra halvtimmesavsnitt plus ett timslångt specialavsnitt om sketchernas tillblivelse. Bakom humorduon Bob och David står Bob Odenkirk och David Cross, varav Odenkirk torde vara den mer kända för Netflix tittare genom sin huvudroll i kriminalkomediserien Better Call Saul.

Orsaken till att Odenkirk och Cross fått göra sketcher är Mr. Show with Bob and David, en sketchserie som producerades i trettio avsnitt för HBO åren 1995–1998. Den sågs inte av några stora massor och verkar inte ha sänts i finsk tv, men kan kollas in på Youtube. Bland sina fans är den en uppskattad och numera kultförklarad serie tack vare sitt absurda Monty Python-liknande grepp. Många sketchmakare har senare angett Mr. Show som en förebild, bland annat Amy Schumer som fick en Emmy i år för sin Inside Amy Schumer.

När Odenkirk och Cross nu åter fått chansen att göra humor för Netflix finns därför vissa förväntningar. Den inledande sketchen där de efter sexton år kliver ur en tidskapsel i form av en bajamaja kan ses som en kommentar till åren som gått. Vad har hänt på sexton år? Håller deras humor än?

Odenkirk och Cross använder sig till stor del av samma ensemble som på nittiotalet, och vi serveras sketcher om hur omöjligt det är för män att sluta äta rött kött, om historieförsköning där slaveriet framställs som ”hjälpande” och om en knasig rättegång där orättvisa skipas – möjligen en drift med rättegångsrealitygenren?

Sketcherna är långa, och kan nog inte med bästa vilja sägas vara särskilt roliga. På sin höjd har de en tanke och en udd, men drar på munnen gör man då inte. Någon förnyelse av genren är det inte fråga om, snarare känns det föråldrat och inte särskilt eget. Odenkirk har också beskrivit den nya serien som lättare, mindre komplex och snabbare än nittiotalsproduktionen, och kanske problemet ligger just här – i att ribban denna gång lagts för lågt?

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.