Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

”Kultur är en livlina”

18 Nov , 2015, 19.00 Malin Slotte

 

Under fyrtio år var de förbjudna att invandra till Sverige – reste de utomlands kunde de inte återvända även om de var födda i landet. De fick inte stanna på samma ort mer än tre veckor. De tvångssteriliserades och deras barn tvångsomhändertogs.

Romernas 1900-talshistoria är mörk även i Sverige. Det framgår i Birgitta Tollans femdelade radioserie Romer och musik, ett digert informationspaket om romernas historia och kultur som förutom intervjuer innehåller en hel del fantastisk musik. I första delen medverkar den svensk-romska musikern och författaren Hans Caldaras samt författaren Majgull Axelsson som i fjol gav ut romanen Jag heter inte Miriam om en romsk flicka i koncentrationsläger.

Sedan år 2000 klassas romerna som en etnisk grupp i Sverige, och till folkgruppen räknas numera många olika undergrupper: resandefolket och romanofolket som kom till Sverige på 1500-talet, de svenska romerna som kom till Sverige från Ryssland och Frankrike på 1800-talet, de finska romerna som kom till Sverige på 1950-talet, de utomnordiska romerna som invandrade från Östeuropa på 1960-talet och de nyanlända romerna som kommit från Balkan, Bulgarien och Rumänien de senaste tjugo åren. I Europa uppskattas det i dag finnas omkring 10–15 miljoner romer. Deras språk romani chib har många olika dialekter och förgreningar som kan skilja sig så mycket från varandra att de som pratar dem inte förstår varandra.

Varje avsnitt av serien inleds med en version av den romska nationalsången Gelem Gelem (”Jag har vandrat långa vägar”). I första delen görs den av Hans Caldaras, en av flera låtar med honom i programmet. På låtlistan ingår dessutom artister som Rickie Lee Jones och Elvis Presley. Liksom Rolling Stones-gitarristen Ronnie Wood är nämligen också dessa av romsk härkomst. Romska rötter har även Charlie Chaplin och Bill Clinton.

Hans Caldaras föddes 1948 i Stockholm och växte upp i tältläger på olika orter i Sverige. Författaren Katarina Taikon var hans mammas kusin, och år 2002 gav Norstedts ut hans självbiografi I betraktarens ögon. Han är mycket insatt i romsk historia och musik och motsätter sig starkt den stereotypa bilden av romer, exempelvis som ett frihetstörstande folk med vandringen i blodet. År 1984 skulle han ha deltagit i Melodifestivalen, men upphovspersonerna bakom låten fick kalla fötter och drog sig ur. Att han var rom ansågs försämra möjligheterna för bidraget att vinna.

Serien är producerad av Sveriges radio och sänds även i musikkanalen P2 på lördagar klockan 13.03. För den som inte kan ge sig till tåls till i kväll kan det första avsnittet höras på Musikmagasinets webbsida på sverigesradio.se.

Sveriges radios P3 har för övrigt låtit producera en dokumentär om de så kallade ”tattarkravallerna” som Majgull Axelsson pratar om i programmet. Dokumentären Jönköpingskravallerna 1948 finns även den att lyssna på på P3 Dokumentär, sverigesradio.se

Romer och musik sänds i Radio Vega onsdagar kl. 18.03, repris torsdagar kl. 21.05.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.