Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Stark men trasig

21 Nov , 2015, 00.00 Malin Slotte

 

Marvels universum är ett fiktivt universum som från början bestod av tecknade seriealbum, men som även resulterat i filmer och tv-serier. Så sent som i våras hade Netflixoriginalserien Marvel’s Daredevil premiär. Det senaste tillskottet bland tv-versionerna är actionserien Jessica Jones som ursprungligen var hjältinna i albumserien Alias. Också detta är en Netflixoriginalserie och dess skapare Melissa Rosenberg har tidigare skrivit och producerat serier som Dexter och The O.C.

Att känna till denna bakgrund eller detta universum är däremot inte nödvändigt för att ta sig an Jessica Jones – tv-versionen funkar utan problem som självständig berättelse. Den handlar om en ung kvinna med superhjältekrafter, det vill säga i detta fall enorm fysisk styrka. Handlingen är förlagd till Hells Kitchens ruffiga och glåmiga kvarter i New York, där Jessica Jones jobbar som privatdetektiv, ett jobb hon är mindre entusiastisk över eftersom det mest går ut på att smygfotografera folk som är otrogna.

Men mer krävande och meningsfulla uppgifter väntar när ett äldre par söker upp henne för att hon ska hjälpa dem hitta deras försvunna dotter. Fallet slungar Jones tillbaka till sitt eget mörka förflutna i vilket ingår en man som en gång i tiden utövade total kontroll över henne. Man kopplar förstås till osunda parförhållanden och våldamma psykopatmän, men i den här mörka superhjältesagan är ondskan mer omfattande och makten, kontrollen, har övernaturliga dimensioner.

Krysten Ritter gör Jessica Jones till en stark och tuff men även söndrig hjältinna som lider av posttraumatiskt stressyndrom. Hon är sarkastisk i repliken och bor i ett kyffe där den rangliga lägenhetsdörren knappast utgör något skydd mot inkräktare. Hon ser syner om vad hon tidigare varit med om och självmedicinerar med alkohol. Snart tvingas hon möta och göra upp med sina demoner.

Det starka med detta actiondrama är att det faktiskt är genuint otäckt och skrämmande, och skickligt bygger upp en stämning av otrygg paranoia. Det är mörkt och suggestivt och mörkret finns både inuti huvudpersonen och i världen runtomkring. Sedan är det också något katharsiskt i hjältinnans mod och styrka – att se henne demonstrera sina krafter in action.

Hela första säsongen på tretton avsnitt finns på Netflix.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.