Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Naturprogram

Långsamt och fängslande

30 Nov , 2015, 19.30 Malin Slotte

 

När Severin Rønes var 21 år tröttnade han på att jobba på möbelfabrik. Han sade upp sig och flyttade in på den avlägset belägna familjegården vid Storfjorden i Sunnmøre på norska västkusten. Den hade stått övergiven sedan 60–70-talet och det saknas väg ända fram. Där startade han sitt nya liv som går ut på att utföra gårdssysslor medan han njuter av naturen. Han klarar sig på den lön han får genom att arbeta på ett fiskelager varannan vecka.

NRK fick upp ögonen för den i dag 32-årige långe och skäggige norrmannen och beslöt sig för att göra en tolvdelad serie om honom. Möjligen har den populära danska serien En tvättäkta lantis (Bonderøven), som visats i Yle Fem, varit en inspiration. Severin är ett naturprogram och ett personporträtt av en människa som valt en enkel, naturnära livsstil. Det är långsamt berättat och väldigt fascinerande tv.

Serien följer Severins arbete på gården och hans funderingar kring sina sysslor och sin tillvaro. I första avsnittet börjar det lida mot vår och vi får se Severin såga ner några träd, torka fisk och åka ut på blåsiga vatten för att vittja näten.

Han står med båda fötterna på jorden, verkar orubbligt lugn och trygg med sig själv. Det här är inte en person som odlar en spirituell och underhållande tv-personlighet, han bara är. Därför blir man extra förtjust då en mjukare och mer personlig sida glimtar fram när han pratar med sina getabockar som han kallar sina ”små pojkar”.

Den fantastiska naturen har förstås stor del av upplevelsen. Den vita gården är belägen alldeles nere vid en fjord och runtomkring reser sig fjäll med snöiga toppar. Vid bryggan finns båten, men det är inte alltid som sjögången tillåter att Severin beger sig ut med den, och då är det så.

I Norge gick serien hem hos tittarna så till den grad att ensamlevande Severin bombarderades med friaranbud.

Ett liknande koncept torde vara görbart även i Svenskfinland. Kan inte Yle Fem eller något produktionsbolag leta fram en lämplig downshiftare eller annan enkelt levande person som pysslar på med sitt i naturnära miljö? Det kunde bli riktigt lyckat.

Severin sänds i Yle Fem måndagar kl. 19.00, repris fredagar kl. 16.20.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.