Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Man minns sitt sekel

4 Dec , 2015, 20.00 Malin Slotte

 

Serier som utspelar sig på den brittiska landsbygden har sin egen genre, och har ofta hög mysfaktor trots att de ofta kretsar kring mordgåtor. Också nya The Village (BBC 2013–14) utspelar sig i brittisk landsortsmiljö, men den slår också an mörkare ackord än vad vi är vana att se i dessa serier. Här finns inga mordfall, däremot en hel del realism i skildringen av hårda livsvillkor.

Snarare än till mysdeckarna går tanken till Downton Abbey, och The Village kan ses som ett arbetarklassens perspektiv på 1900-talshistorien. Seriens skapare Peter Moffat har sagt att han velat skapa en brittisk version av den tyska episka serien Heimat.

Hittills har The Village spelats in i två säsonger på sammanlagt tolv avsnitt, och Yle visar dem alla i följd. Totalt är 42 avsnitt planerade, vilket torde räcka till för att avhandla hela seklet. Handlingen skildras ur Storbritanniens näst äldsta mans synvinkel när Bert Middleton berättar om sitt liv för en dokumentärfilmare. Det är alltså hans liv i en by i Derbyshire som serien gestaltar. Första avsnittet tar vid sommaren 1914, för att under den första säsongens sex avsnitt beta sig fram till år 1920. Säsong två startar år 1923. Bert spelas av fyra skådespelare i olika åldrar: barnet Bill Jones, ungdomen Alfie Stewart, mannen Tom Varey och åldringen David Ryall.

När serien inleds är Bert tolv år och växer upp i en småbrukarfamilj med föräldrar och en storebror. Livet är hårt. Pappan har humörproblem och är våldsam, och i skolan får Bert med rottingen för att han är vänsterhänt. En ung och vacker lärarinna anländer till byn vilket väcker Berts intresse för det motsatta könet. Första världskriget startar och brodern tar värvning.

Landskapet med sina oändliga gröna kullar är även här idylliskt, men vuxna män sprider en stämning av hot omkring sig och svaga och skyddslösa individer utsätts för orättvisa och våld. Klassamhället är strikt, men det är också en tid då moderna idéer börjar göra inträde, exempelvis i form av suffragettrörelsen för kvinnlig rösträtt.

Byn sänds i Yle TV1 fredagar kl. 19.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.