Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När hjälpen inte hjälper

14 Dec , 2015, 22.30 Malin Slotte

 

För ett och ett halvt år sedan delade dokumentärfilmaren Kati Juurus ut små videokameror till invånare i Kibera-slummen i Kenyas huvudstad Nairobi. Det intressantaste materialet fångade Abdallah Musa alias Boy Dallas med sin kamera. Dallas hade erfarenhet av att filma redan från tidigare och hade som känd radiopratare på områdets egen radiokanal Pamoja FM också god kontakt med invånarna.

Kibera är Afrikas största och mest kända slum som lockar till sig turister just därför. I området verkar mer än 200 frivilligorganisationer, och även västerländska filmstjärnor kommer hit för välgörenhetsjippon. Finland har gett bistånd till Kenya i trettio år.

Trots alla dessa insatser verkar ingen utveckling ske. Invånarna fortsätter leva under lika eländiga förhållanden som förut. Varför? Hur är det möjligt?

Det frågar sig Boy Dallas när han rör sig i området med sin kamera.

Problemen är omfattande. Kibera är oroligt med hög kriminalitet och arbetslöshet. Människorna bor i skjul och de sanitära förhållandena är bedrövliga. Eftersom avloppssystemet inte är utbyggt finns få toaletter, och de offentliga toaletter som finns har invånarna inte råd att använda. Därför gör människor sina behov utomhus, alternativt tömmer och kastar ut avföringen på gatan. Visst har hjälporganisationer försökt ta itu med problemet, med den påföljden att det finns toaletter som står oanvända, för att de är halvfärdiga, eller för att de blivit fulla och det är för trångt för fordon att ta sig dit och tömma dem.

Det här är ett mönster som verkar upprepas. Någon har påbörjat ett behjärtansvärt projekt som sedan blivit oavslutat, eftersom den som borde ha tagit det vidare inte gjort det. Överblick och koordination verkar saknas hos dem som försöker hjälpa. Genom Dallas lins möter vi några hjälpare – en som tror på att man samlas för att diskutera och utbyta idéer. En annan har en romantisk bild och säger sig inspireras av styrkan hos Kiberas invånare.

Korruptionen utpekas som en stor orsak till att inget händer; ett år försvann fyra miljarder dollar i fel fickor. Det är en femtedel av Kenyas bnp.

Boy Dallas använder sin populära radioshow som sänds fem kvällar i veckan till att prata om problemen. Hans slutsats är att utvecklingen måste ske inifrån, att saker börjar hända först då Kiberaborna själva tar itu med problemen.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris lördagar kl. 12.35.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.