Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Mord på midsommarafton

15 Dec , 2015, 22.47 Malin Slotte

 

Nu har det hänt igen: ett fiktivt mord på den idylliska sommarparadisön Sandhamn i Stockholms skärgård, en ö som i verkligheten har mindre än hundra bofasta invånare. Sommartid är det däremot full rulle här med många sommar- och båtgäster. I Viveca Stens deckare är det alldeles tillräckligt för att sysselsätta en mindre polisstation, och nu är filmatiseringen av hennes bokserie om Sandhamn framme vid en femte säsong som baserar sig på I stundens hetta från 2012. Här är det en tonåring som hittas död, misstänkt bragd om livet.

Säsongens tre avsnitt inleds med midsommarfirande på ön. Sommargästen Nora (Alexandra Rapaport) hamnar än en gång mitt i en mordhärva, på grund av den nya kärleken Jonas (Stefan Gödicke) tonårsdotter Vera (Saga Samuelsson) som är med under den stökiga strandfesten då en av ungdomarna senare hittas död. Även Noras vänskap med den tidigare klasskamraten, kriminalinspektör Thomas Andreasson (Jakob Cedergren) bidrar till att hon befinner sig i händelsernas centrum. Thomas som är nybliven pappa får åter fullt upp på jobbet, vilket innebär att barnets mamma Pernilla (Ane Dahl Torp) känner sig allt mera övergiven och isolerad på ön. Mordutredningen tar oss in i överklassmiljö, till kretsar där de vuxna är vana att ha kontroll och ungdomarna att få som de vill.

Viveca Sten (född 1959) är en jurist som slagit in på deckarförfattarbanan. Hon debuterade 2008 med I de lugnaste vatten som också blev den första filmatiseringen för TV4 2010. Hittills har deckarna blivit sju, den senaste I maktens skugga kom 2014. Sten känner väl till miljön hon skildrar eftersom hennes släkt har sommarstuga på Sandhamn och hon tillbringat somrarna där sedan hon var barn. Hon är en av de mest framgångsrika svenska deckarförfattarna på senare år, är översatt till ett tjugotal språk och har sålt böcker i miljoner.

Tv-serien är en lättviktare, vars största behållning är miljön och den svenska sommaren. En del garvade skådespelare är inblandade, som Rapaport och Harriet Andersson i en mindre roll. Ungdomsskådespeleriet är inte lika väl genomfört – det är inget finlir precis i agerandet när de får veta att kompisen hittats död. Allt är vackert som i ett livsstilsreportage, från naturen till inredningen i de fina hemmen, och människorna klär sig i fräscha pasteller. En stunds yta och eskapism med andra ord.

Morden i Sandhamn sänds i Yle Fem tisdagar kl. 22.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.