Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ett liv som fru Evert Taube

18 Dec , 2015, 22.00 Malin Slotte

 

”Håll fast solen så min arbetsdag kan förlängas …” Det citatet av konstnären Astri Taube har fått ge namn åt kvällens K special-dokumentär av Michaela Brådhe Hennig och Rex Brådhe. Astri Bergman Taube (1898–1980) var gift med skalden och trubaduren Evert Taube (1890–1976) och det är om hennes liv dokumentären handlar.

Det är i det stora hela ett konstnärsäktenskap typiskt för sin tid som skildras. Hon ställde sig lojalt i skuggan av sin geniförklarade make och klagade aldrig offentligt över att hon inte fullt ut kunde satsa på sitt eget konstnärskap. Sådana känslor ventilerade hon i stället i personliga brev och dagböcker och vissa utdrag läses upp i dokumentären. Medan Evert fick komma och gå som han ville i hemmet och periodvis även befann sig utomlands, tog Astri hand om de tre barnen. Men hon hade även en ateljé hemma där hon arbetade om morgnarna när ljuset var som bäst, därav citatet ovan.

Paret hade träffats när hon utbildade sig till skulptör med Carl Milles som lärare. Hon uppges ha varit ”oerhört söt”, och Evert föll pladask, men Astris föräldrar ansåg honom till en början inte vara något gott parti. År 1925 gifte de sig ändå slutligen under ståtliga former och paret levde tillsammans fram till Everts död 1976.

Trots att Evert ofta var frånvarande är det ett äktenskap utan större friktion som skildras i dokumentären, främst genom intervjuer med släktingar: sonen Sven-Bertil Taube, barnbarnet Maria Taube och Evert Taubes brorsdotter Ann-Charlotte Iverus. Och man kan nog tycka att berättelsen saknar brännpunkter för att kännas riktigt angelägen. Vissa saker som kunde ha tagits upp, berörs oförklarligt nog inte. Everts rykte som kvinnokarl exempelvis – för några år sedan gavs till och med en brevväxling mellan honom och Siv Seybolt på femtiotalet ut i bokform. Hur förhöll sig Astri till sådant? Hon förlorade också ett barn, Rosemarie, strax efter födseln, en händelse som måste ha tagit henne hårt, men inte heller detta omtalas.

Det mest obehagliga i familjen Taubes liv torde ändå ha varit den förföljelse de utsattes för av en psykiskt sjuk kvinna. Detta behandlar dokumentären kort på slutet. Astri råkade vid ett tillfälle till och med i handgemäng med kvinnan som trängt sig in i bostaden och skulle döda henne, och kvinnan brände slutligen ner familjens sommarställe Sjösala. Att denna förföljelse pågick i över trettio år utan att någon verkade kunna ingripa väcker också det frågor.

Dokumentären visas inte över Yle Fem, men kan ses på SVT Play i trettio dagar.

K special sänds i SVT2 fredagar kl. 21.00, SVT Play.

Kommenteringen är stängd.