Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Varför mördade du min bror?

21 Dec , 2015, 22.50 Malin Slotte

 

En av de viktigaste och mest omskakande dokumentärer på senare år är Joshua Oppenheimers The Act of Killing (Danmark 2012), om folkmordet i Indonesien 1965–66 då minst en halv miljoner människor avrättades. I dokumentären iscensatte en av massakerns värsta bödlar de grymheter han begick för snart femtio år sedan. Det låter makabert och bisarrt, men är möjligt eftersom Indonesien inte gjort upp med detta sitt mörka förflutna. Människor som begått de mest grymma handlingar har aldrig ställts till rätta för det de gjort, utan lever som fria och aktade medborgare i samhället. Till och med har de setts som hjältar och skryter om sina gärningar.

Om The Act of Killing fokuserade på bödlarna, handlar Oppenheimers uppföljare The Look of Silence (Danmark 2014) om offrens anhöriga som av rädsla hittills tigit, även om de vetat vilka som tog livet av deras släktingar, och kanske till och med bor i samma by som dessa.

Huvudpersonen i dokumentären är den 44-åriga optikern ”Adi”, vars storebror mördades på det mest brutala sätt på sextiotalet. Nu åker han för att prova ut glasögon till de personer som på olika vis är skyldiga till broderns död. Det är möten som handlar om syn, men det största synfelet är här inte optiskt utan sitter mellan öronen på personerna. I samtalen som uppstår med de åldrande männen berättar Adi vad som hände hans bror, och männen visar upp olika varianter av förnekelse som strategi för att kunna leva med det de gjort. Dokumentären bjuder på en rad riktigt täta och laddade möten. Den enda som verkar bli skakad och inse det förfärliga i vad som hänt är en vuxen dotter som sitter med under en av intervjuerna.

Medverkar i dokumentären gör också Adis egna gamla föräldrarna samt hans hustru och dotter. De är rädda för att sonens/makens medverkan i dokumentären ska leda till repressalier. Adi går heller inte ut med sin fullständiga identitet, liksom eftertexterna till dokumentären är fulla av ordet ”anonym” i stället för upphovspersonernas namn. Vilket säger en del om hur infekterat och ouppklarat detta ämne fortfarande är i Indonesien.

Dokumentärprojekt sänds i Yle TV1 måndagar kl. 21.30, repris onsdagar kl. 23.45.

Kommenteringen är stängd.