Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Nu slocknar radarn för gott

22 Dec , 2015, 22.50 Malin Slotte

 

I kväll sänds det allra sista programmet av aktualitetsmagasinet Aktuella tvåan (Ajankohtainen kakkonen), som med sina 46 år i rutan är landets äldsta tv-program efter Yles nyheter. Det har också varit ett av kanalen TV2:s mest sedda program genom åren.

Det sista programmet i kväll är en historik bestående av arkivklipp ur programmets historia sammanställda av produktionskoordinatorn Virpi Kautto och redaktören Jyrki Richt. Den sista direktsändningen sändes förra veckan från Mediapolis i Tammerfors.

Aktuella tvåan hade premiär i TV2 den 13 september 1969. Under årens lopp har redaktörerna, programledarna, signaturmelodin och grafiken hunnit bytas ut flera gånger, men den roterande radarn och signaturmelodin har trots moderniseringar förblivit programmets kännetecken. Den karaktäristiska signaturmelodin togs ursprungligen från Claude Lelouchs film En man och en kvinna från 1966, där låten Aujourd’hui c’est toi av Francis Lai ingick. Även BBC:s samhällsprogram Panorama använder sig för övrigt av samma signaturmelodi.

Till dem som jobbat på programmet hör de tidigare riksdagsledamöterna Antero Kekkonen och Esko-Juhani Tennilä samt Arne Wessberg som sedermera blev Yles direktör.

Yle gick ut med beslutet att lägga ner Aktuella tvåan i februari, och samtidigt meddelade bolaget att även två andra aktualitetsprogram läggs ner; reportageprogrammet Ögonvittnet (Silminnäkijä) och fredagens studiodiskussion A-studio – A-studion på måndagar och onsdagar fortsätter däremot som tidigare. Som HBL då rapporterade kom beslutet som en överraskning för både personal och tittare.

En motivering till nedläggningen är att magasinformatet börjar bli föråldrat. Yle kommer i framtiden i stället att satsa på webben och på A2-kvällar med direktsända tv-debatter kring olika teman. Uppmärksammade A2-kvällar har tidigare varit debatterna om homosexualitet, ”tvångssvenska” och flyktingar.

Aktuella tvåan sänds i Yle TV2 tisdagar kl.21.00, repris onsdagar kl. 14.30.

Kommenteringen är stängd.