Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

”Ännu en tradition som förstörts”

27 Dec , 2015, 09.51 Malin Slotte

 

Månadens dokumentär i Radio Vega kommer den här gången från Sveriges Radio P1:s dokumentärredaktion och belönades med det internationella radiopriset Prix Italia i september. Dokumentären Svart lucia är den sista delen i Måns Mosessons tredelade reportageserie Rädda Sverige från 2014 om Sverigedemokraternas väljare. Mosesson belönades även med Stora journalistpriset för serien i Sverige i fjol. Den kan för övrigt i sin helhet fortfarande höras på Sveriges Radios webbplats.

Det är alltså med höga förväntningar man tar sig an dagens radiodokumentär, och man behöver inte bli besviken. Det är extremt välberättat, och handlar om ämnen som är högaktuella även här i Finland, nämligen rasism och näthat.

Bakgrunden är att producenten för SVT:s årliga luciafirande år 2012 ville göra programmet mer inkluderande genom att låta en svart flicka bära kronan. Äran gick till fjortonåriga Astrid Cederlöf, adopterad från Indien, som förstås blev överlycklig övar uppdraget. Därtill deltog två rappare med nyskrivna texter på rinkebysvenska i programmet.

De starka tittarreaktionerna tog programmakarna på säng. Rapparen Alex och en fortfarande märkbart skakad Astrid berättar om hur de upplevde den storm av rasistiskt hat som riktades mot dem personligen på nätet.

Mosesson har även lyckats spåra upp två av dem som bidrog till den hätska tonen, Kjell och Ann-Katrin, båda SD-sympatisörer. En del av storheten i detta program beror på hur Mosesson bemöter dessa personer. Han är varken ute efter att demonisera eller ursäkta, utan att förstå hur de tänker och få till stånd en dialog, och han lyckas därmed vara både respektfull och kritisk samtidigt. När han träffar dem har den värsta hetsen lagt sig, och han försöka ta reda på hur de kunde gå åt en minderårig flicka på ett så hatfullt sätt.

Kjell är den som har lättare att uttrycka sig, men vi får veta mer om Ann-Katrins bakgrund. Om hur hon haft ett tungt och lågavlönat jobb inom vården, slitit ut sig i förtid, och nu har det ekonomiskt knapert som utförsäkrad. Hon har uppfattningen att SD för en politik som är bra för lågavlönade kvinnor som hon, och man anar att hon känner sig pressad och marginaliserad i samhället, och i den situationen har invandringen blivit syndabocken.

Kjell erkänner att han har för rasistiska åsikter för att ses som rumsren i Sverigedemokraternas led, men han ber ändå Astrid om ursäkt för att ha angripit henne så hårt. Att Astrid är adopterad i stället för invandrad verkar också spela en roll för honom.

Månadens dokumentär sänds i Radio Vega söndagar kl. 9.03, repris onsdagar kl. 11.03, sverigesradio.se P1.

En kommentar

 1. vera skriver:

  Sverigedemokrater är… offensiva.
  Och det är komiskt hur de desperat i panik försöker dölja sin rasism.
  Idioter,
  Sverige är redan ett internationaliserat land med multietniteter.

  Det är lite försent att försöka vara rasist i det här laget.

  Perussuomalaiset är likadana men inte lika…förvrängda.
  Jag fattar inte varför det är så svårt att förstå att en lyckad integration av etniteter ses väldigt positivt på av omvärlden plus att det finns för lite människor i finland till att börja med.

Kommenteringen är stängd.