Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kortfilm

Kortfilm under veckan

29 Dec , 2015, 20.00 Malin Slotte

 

För två år sedan utlystes en manustävling där Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle efterlyste svenskspråkiga manus till kort- och novellfilmer. Tävlingen riktade sig till manusförfattare i samarbete med produktionsbolag. Priset i form av att produceras som färdiga filmer gick till fyra manus, och denna vecka visas de tre kortfilmerna samt den vinnande novellfilmen på tv.

Först ut är kortfilmen Om vägar, som även vann första pris på den italienska kortfilmsfestivalen Reggio Film Festival i höstas. Karin Pennanen står för både manus och regi.

Filmen slår an en olycksbådande stämning redan från början och handlar om Martina (Silva Lillrank), en medelålders medklasskvinna med familj och välordnat liv som får sin dröm uppfylld när hon blir befordrad på jobbet till att bli chef för ett skyddshem för barn. Framtiden ser alltså ljus ut men så händer något mycket plötsligt och Martina handlar tvärtemot hur en människa borde, varvid hennes självbild krackelerar. Livet går till det yttre vidare som vanligt, och filmen skildrar Martinas inre kamp med sitt samvete och den hemlighet hon bär på. I motsats till ett tjutande billarm går samvetet nämligen inte att stänga av, utan skulden är något man ständigt bär inom sig.

Ingrid Söderblom spelar rollen som den äldre kvinnan som möjliggör skyddshemmet med sin donation. En människa som av omgivningen definieras som god men som antyds bära på en egen hemlighet och skuldproblematik.

Yle Arenan

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.