Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kortfilm

Tv-seriepastisch och kärleksdrama

31 Dec , 2015, 20.00 Malin Slotte

 

Under nyårshelgen visas de två sista filmerna som vann pris i den manustävling som Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle utlyste för två år sedan. De två tidigare kortfilmerna som sänts under veckan har gett prov på helt olika stämningar; Karin Pennanens Om vägar skildrade ett psykologiskt kristillstånd, medan Herman Karlssons Tredje dejten var en lättsam situationskomedi.

Också kortfilmen Maartin som visas på nyårsafton är en komedi – en egensinnig och färgglad åttiotals-tv-pastisch med upptågsrik B-filmkänsla. Manuset har skrivits av Joel Rahkonen och Sonia Stenius, och Rahkonen har även regisserat. Simon Häger ses i rollen som den naive, seriefigursaktige cykelpolisen Maartin som är ett stort fan av åttiotalets händigaste tv-karl MacGyver. På tjugo minuter avhandlar även filmen ett eget MacGyver-influerat actionäventyr där den töntstämplade Maartin får upprättelse som uppfinningsrik hjälte. Filmen jobbar frejdigt med komik på många plan, förutom tv-referenserna finns här också humor på ett språkligt plan. Om finlandssvenska produktioner ofta präglas av en kakofoni av olika varianter av (finlands)svenska så tar den här filmen steget ännu längre och gör en komisk effekt av både franska, norska och finska accenter i persongalleriet.

På nyårsdagen visas novellfilmen Det går att operera med manus och regi av Anna Blom, ett lågmält, förtätat och melankoliskt kärleksdrama som utspelar sig i ett vintergrått Helsingfors. En ensamstående mamma (Alma Pöysti) uppslukas av passion till en gift man (Wilhelm Grotenfelt) så att hennes lilla dotter (Liv Wikström) oundvikligt hamnar i skymundan. Filmen pendlar mellan passionerade scener med de älskande i sänghalmen, och vardagens förpliktelse att försöka vara närvarande som förälder. Det handlar om val och prioriteringar, vems behov som är viktiga, och till vilket pris. Mammans tankar är upptagna av mannen, dotterns av hennes sjuka marsvin. Marsvinet går att operera för 200 euro, en hög men ändå överkomlig summa som visar att valet handlar om vems behov som prioriteras.

Yle Arenan

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.