Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Stilig men trög skröna

1 jan , 2016, 23.30 Malin Slotte

 

Fröken Frimans krig och Gentlemen & Gangsters är SVT:s helgsatsningar i år. Om den första är den breda och underhållande satsningen är den senare tydligt de tyngre och mer intellektuellt krävande. Gentlemen & Gangsters bygger på akademiledamoten Klas Östergrens roman Gentlemen från 1980, klassad som en modern svensk klassiker samt dess uppföljare Gangsters från 2005. Gentlemen filmatiserades 2014 av Mikael Marcimain, och nu är alltså den utvidgade tv-serieversionen här som består av fyra nittiominutersavsnitt.

Att Marcimain regisserat väcker höga förväntningar efter starka tv-serier som Lasermannen år 2005 och Upp till kamp år 2007 samt filmen Call Girl år 2012. Med dessa har han profilerat sig som en skicklig fångare av tidskänslan och stämningen i flydda decennier och även i Gentlemen & Gangsters fäster man sig vid atmosfären i tidsskildringen från sextiotal framåt.

I övrigt har vi att göra med en avancerad berättelse, bred och yvig, gäckande och bedräglig, som ständigt gör tidshopp och fäller in berättelser i berättelsen. Handlingen tar avstamp i Stockholm sent sjuttiotal då den aspirerande författaren Klas Östergren (David Fukamachi Regnfors) flyttar in som inneboende i den nya originella bekantskapen Henry Morgans (David Dencik) enorma lägenhet på Hornsgatan. Henrys liv och berättelser blir material för författaren Klas som egentligen lovat leverera en modern version av Strindbergs Röda rummet till sin förläggare. Men Henrys liv är mera spännande, invecklad som han är i en kärlekshistoria sedan många år tillbaka med Maud (Ruth Vega Fernandez) som även har ihop det med den skumme affärsmannen Wilhelm Sterner (Boman Oscarsson). Så småningom dyker även Henrys lillebror Leo (Sverrir Gudnason) upp i lägenheten, en poet som just blivit utskriven från mentalsjukhuset.

Stiligt och påkostat är detta alla gånger, och även skådespelarna är skickliga. I en intervju för TT nyligen sade Marcimain att han tyckt det varit skönt att strunta i den traditionella filmdramaturgin när han gjorde filmen och serien, och kanske är det här som problemet ligger. För trots att allt är så uppenbart ambitiöst och smart fångar berättandet ändå inte tittaren på kroken som det borde. Det är helt enkelt inte särskilt engagerande, vilket får det att snarare verka pretentiöst.

Gentlemen & Gangsters sänds i Yle Fem söndagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.