Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Tvåan håller stilen

2 jan , 2016, 21.00 Malin Slotte

 

När den första säsongen av dramaserien Fröken Frimans krig sändes i SVT för två år sedan sågs de tre avsnitten av över 1,5 miljoner tittare. De höga tittarsiffrorna var inte att undra på. Det här är en ytterst välgjord, välspelad och underhållande tv-serie som är en ren njutning att se. När nu den andra säsongen på tre nya avsnitt är klar handlar det fortsättningsvis om livsmedelskooperationen Svenska Hem, men verksamheten utvidgas till att bli ännu mer politisk i kampen för kvinnlig rösträtt.

Vi möter åter kvinnorna bakom kooperationen: Dagmar (Sissela Kyle), Kinna (Sofia Ledarp), Lottie (Frida Hallgren), Alma (Lena T. Hansson) och Emmy (Maria Kulle). Det har gått ett år sedan förra säsongen. Nu är det 1906 och tanken om att även kvinnor ska få rösta har börjat gro, även om motståndet fortfarande är hårt och motargumenten biologiska: kvinnan är en politiskt omogen varelse som inte styrs av sitt förnuft utan av känslor. Kvinnlig rösträtt skulle därtill äventyra familjen som institution, och inte ens kvinnorna själva vill rösta. Och så vidare. Ett dammigt eko från hur det faktiskt lät vid den här tiden.

Dagmar och hennes kollegor börjar vid sidan av butiksverksamheten samla in underskrifter för en medborgaradress för kvinnlig rösträtt. Detta är synnerligen kontroversiellt och måste göras i hemlighet på möten med diskussioner om hus och hem som täckmantel. Fritiof Johanneson (Allan Svensson) får som i förra säsongen förkroppsliga det patriarkala motståndet. Han sitter nu i riksdagen och ser Svenska Hem som sin främsta motståndare som han inte skyr några medel för att stoppa. Han backas som vanligt upp av hustrun Rut (Ulla Skoog) som egentligen är slugare än sin make och vet hur hon ska få honom dit hon hon vill.

Svenska Hem ligger också i övrigt i framkant för moderna idéer som underlättar kvinnors hemarbete – butiken får en dammsugare och lanserar färdiga matportioner för kunderna att ta med sig hem. Moderniteten avspeglar sig även i kvinnornas privatliv där säsongen behandlar teman som utomäktenskapliga förbindelser och homosexualitet. Även om det stundtals trasslar till sig rejält för huvudpersonerna, är det här i grunden en lättsam feelgoodserie med älskliga rollfigurer som vill väl och har ett starkt systerskap.

Serien har sålts till länder som Iran, Mexiko och Slovenien och en tredje säsong är redan inspelad. Kvinnor fick rösta i Sverige först 1921, så kampen för Dagmar och hennes väninnor är på långt när heller inte över.

Tips: säsongen kan redan ses i sin helhet i SVT Play.

Fröken Frimans krig sänds i Yle Fem lördagar kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.