Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ingen vanlig Persson

4 jan , 2016, 00.00 Malin Slotte

 

En av Sveriges mest folkkära tv-personligheter är en butter sjuttioåring som med grötig röst sitter och mumlar med hakorna mot bröstet. Men i den korpulenta kroppshyddan, ofta beklädd med en välanvänd friluftsväst, bor ett sällsynt skarpt och rörligt intellekt. Det handlar förstås om Leif GW Persson, och förmodligen har hans specialområde kriminologi och hans självsäkra expertis på brottsfrågor bidragit till populariteten – vad fascinerar oss inte mer än brott, och vad ingjuter väl inte mera trygghet och beundran än någon som självsäkert och bestämt visar att den vet och kan.

I tolv år lockade Persson tittare till Efterlyst, svenska TV3:s version av Polis-tv, innan SVT år 2010 köpte över honom och gav honom kriminalprogrammet Veckans brott där han är experten och stjärnan. SVT har förstått att använda sig av Perssons tv-karisma: han har ytterligare fått göra två sommarserier om sommarmord respektive engelska mord, och denna vecka bjuder SVT tittarna på en tvådelad dokumentär om denna populära tv-personlighets liv.

Den första delen av Jens Linds dokumentär handlar om Perssons barndom och uppväxt på Gärdet i Stockholm efter kriget. Den andra delen, som sänds i SVT på söndag och i Yle Fem på måndag klockan 14.30, handlar om Perssons klassresa från ett enkelt arbetarhem till att i dag vara en respekterad och förmögen man bosatt på ett gods. Persson medverkar själv i dokumentären, där han intervjuas och vandrar runt i olika miljöer.

Det verkar vara det osedvanligt briljanta läshuvudet som möjliggjorde klassresan, i kombination med en företagsam och orädd personlighet. Karriären gick spikrakt inom det akademiska och polisiära ända tills han blev syndabock i den så kallade Geijeraffären på sjuttiotalet då allt han byggt upp raserades och krisen blev så svår att han var en hårsmån från att ta livet av sig.

Centralt är det svåra förhållandet till den psykiskt instabila mamman, som Persson faktiskt erkänner att han övervägde att mörda. ”Jag skulle inte ha blivit avslöjad”, säger brottsexperten med sin karaktäristiska rättframhet. Pappan Gustav beskrivs däremot som en alldeles extraordinärt förträfflig karl, och därmed också sonens räddning, både av Persson själv, men även av vännen Sven Melander som är en av de intervjuade. Även systern Maud Persson medverkar. Däremot nämns inte den tidigare nära vännen Jan Guillou med ett ord i dokumentären.

SVT Play

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.