Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

FBI-aspirantens skärseld

6 jan , 2016, 22.00 Malin Slotte

 

I actionserien Quantico (ABC 2015) smäller det igen i New York, i den västa terrorattacken i staden sedan den 11 september 2001. Misstankarna pekar mot Alex Parrish (Priyanka Chopra), en FBI-aspirant som gått FBI-utbildningen i Quantico, Virginia.

Handlingen i serien korsklipper mellan två tidsplan. I det ena befinner sig Alex på flykt och kämpar, lite likt Carrie i Homeland, för att bevisa att hon är oskyldig till dådet. I ett annat tidsplan utspelar sig handlingen nio månader tidigare då hon tillsammans med ett gäng övriga aspiranter inleder den krävande FBI-utbildningen. I olika övningar tränas de och sätts på prov inte minst psykiskt, då varje hemlighet de bär på ska dras fram i ljuset. Det blir en misstänksam stämning från början då alla verkar spionera på varandra.

Och det visar sig vara fråga om ett gäng med en hel del i sitt personliga bagage. Alla har de sina skäl att gå utbildningen, och ingen verkar vara det som den först utger sig för att vara – lite som ett Lost i collegemiljö med andra ord. Det råder alltså varken brist på intriger att hålla reda på eller action, och att döma av seriens karaktärsgalleri har FBI mångfald i åtanke i sin rekrytering: en muslimsk kvinna som bär slöja, en öppet homosexuell jude och en mormon hör till dem som inleder utbildningen. Ja, och så har vi rikemansdottern vars föräldrar omkom 11 september och killen som kommit in mer tack vare kontakter än meriter. Och så huvudpersonen Alex förstås, den starka hjältinnan med sitt eget mörka förflutna. Som tuffa lärare ser vi Miranda Shaw (Aunjanue Ellis) och Liam O’Connor (Josh Hopkins) som har ett förflutet som kärlekspar. Kom som sagt ihåg att saker inte behöver vara som de verkar här!

Det är med andra ord mycket på gång i denna serie, och tempot är högt från start. Att handlingen utspelar sig i två tidsplan är ett grepp som skruvar till intensiteten på ett nödvändigt sätt. Nelonen visar de två första avsnitten på trettondagen, och att döma av dem är det här en serie som kvalitetsmässigt befinner sig någonstans i mellanskiktet, lite som ungdomsserien Gossip Girl, en annan serie som Quanticos skapare Joshua Safran tidigare producerat. Quantico hör knappast till de främsta serierna som kommer att kamma hem de tyngsta priserna, men den kommer antagligen att ha sin publik och gå i några säsonger tack vare tillräckligt spännande och fungerande action och intriger.

Quantico sänds i Nelonen onsdagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 23.55 och Hero söndagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.