Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Bättre sent än aldrig, Yle

11 jan , 2016, 21.00 Malin Slotte

 

Ett av de största mysterierna i finsk tv-historia – och även en av de största missarna får man säga – är att ingen inhemsk tv-kanal hittills visat komediserien Curb Your Enthusiasm (HBO 2000–2011). Det är nämligen en av de bästa komediserierna som någonsin gjorts – och jag vet vad jag pratar om för jag har sett rubbet, det vill säga alla åttio avsnitt.

Men bättre sent än aldrig kanske, för Yle kunde inte ge en bättre present till sina tittare än att från och med i dag visa de åtta säsongerna under 2016 och 2017, det vill säga två säsonger per termin.

Bakom serien står Seinfeld-skaparen Larry David, som i motsats till i Seinfeld här står framför kameran och spelar huvudrollen som ”sig själv”. Genremässigt är det fråga om så kallad cringe comedy – det vill säga den form av humor som kretsar kring social inkompetens och obekväma sociala situationer som blev så populär under 2000-talet med Ricky Gervais The Office som ett annat lysande exempel.

I serien lever Larry numera ett välordnat liv i Los Angeles där han är känd som Seinfelds skapare. Även de övriga karaktärerna bär sina verkliga förnamn: den tjugo år yngre frun Cheryl Hines (att Larry konsekvent siktar in sig på betydligt yngre kvinnor i serien är tydligen så självklart i branschen att det aldrig kommenteras), managern Jeff Garlin och hans fru Susie Essman som hatar, alltså verkligen hatar, Larry. Komikern Richard Lewis spelar sig själv som Larrys vän, och även i gästrollerna ses ständigt kända personer spela sig själva, exempelvis Rosie O’Donnell och Ben Stiller.

Larry är i själva verket en av de otrevligaste och jobbigaste karaktärerna i tv-historien. Han är inte tragisk som David Brent, utan mest påstridig och enerverande. Larrys problem är att han aldrig kan hålla tyst, utan han måste närmast tvångsmässigt säga vad han tycker och tänker i alla situationer, och uppfostrar därmed ständigt sin omgivning. Vilket gör att han hamnar i konflikt med alla han möter. Skämten är ofta vågade och på gränsen till vad man kan skämta om. Det kan handla om klumpiga kommentarer till svarta och spänningen mellan judar och palestinier – men det är Larry som är tölpen, och serien driver också friskt med hans egen judiskhet.

Det är extremt skruvat och underhållande. Att dialogen har improviserats fram ger serien dess särpräglade, dokumentära stil – det blir många kaotiska gräl där folk skriker i munnen på varandra.

Serien kan även ses i sin helhet på HBO Nordic.

Simma lugnt, Larry! sänds i Yle Teema måndagar kl. 20.30, repris onsdagar kl. 00.15 och lördagar kl. 15.15, hbonordic.com

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.