Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Klassförakt eller äkthet?

19 jan , 2016, 20.58 Malin Slotte

 

Det finns helt klart en efterfrågan på realityprogram om så kallat ”vanligt folk”, om man med vanligt folk avser arbetarklass, gärna bosatt på mindre orter. Det har gjorts otaliga sådana program i Finland, allt från Sagobröllop, Tuuri och Bonde söker fru till olika reseprogram om reseledare och turister på olika orter.

Nelonens nya giv i genren är Ummikot ulkomailla, en realityserie om finländare som åker utomlands för första gången i sitt liv. De har kanske inte haft råd tidigare, de har kanske inte vågat, de har kanske inte kommit sig för på grund av en ladugård full av djur, eller de kommer kanske från en sådan bakgrund där man helt enkelt inte gör längre utlandsresor. Men mer intressant än varför de aldrig varit utomlands, är frågan varför man vill göra en hel tv-serie om detta? Handlar det om klassförakt, eller handlar det om ett slags behov av äkthet, av något oslipat och ännu oförstört, människor genom vars upplevelser även tv-tittarens blick poleras?

Förmodligen båda. Tillspetsat kan man nämligen se på en serie som Ummikot ulkomailla på två sätt – antingen känna sig bättre och mera världsvan än dessa människor för vilka allt är nytt och som stapplar sig fram på dålig engelska, eller så identifierar man sig med dem och tittar för att man känner igen sig.

Eller så tycker man inte alls att detta är särskilt intressant. Någon välberättad kvalitetsproduktion är det nämligen inte fråga om. Varje avsnitt följer med ett entusiastiskt anslag två par personer som åker på sin första utlandsresa till en europeisk storstad. Vi får i all enkelhet se dem turista i staden och uppleva olika saker. Det som väl är tänkt att vara spännande här är de utmaningar de ställs inför som reseovana: hitta rätt på flygplatsen, orientera sig på destinationen, försöka göra sig förstådda, prova på nya saker.

Eller kanske ska man se på en sådan här serie som en form av vilsam slow-tv eftersom den egentligen skildrar något högst vardagligt och ordinärt och odramatiskt. Den är också en tydlig kontrast till de äventyrliga reseserierna där kända och världsvana programledare besöker spännande platser och smidigt konverserar sina intervjuobjekt.

Ummikot ulkomailla sänds i Nelonen tisdagar kl. 20.00, repris torsdagar kl. 19.00, Jim onsdagar kl. 22.30 och söndagar kl. 21.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.