Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

En man som tonårsflicka

20 jan , 2016, 00.00 Malin Slotte

 

Hon är rent ut sagt väldigt osympatisk, tonårstjejen i den australiensiska komikern Chris Lilleys sexdelade komediserie Ja’mie: Private School Girl (ABC1, Australien 2013). Lilley gör själv rollen som den sjuttonåriga privatskoleeleven Ja’mie som är en tillspetsad karikatyr av skolans populäraste tjej, hon som omger sig med ett hov av väninnor och i själva verket är en bortskämd och självupptagen mobbare.

Låter det kul?

Det är i alla fall originellt att en man gör rollen. Ett stort problem är ändå att det snabbt börjar kännas som om man kan det här, som om det är samma skämt som går kretsgång.

Ja’mie var från början en karaktär i Lilleys sketcher. Han lär ha utvecklat rollen med hjälp av inspelade intervjuer med privatskoleflickor och tjuvlyssnande.

Att en man spelar rollen som tonårstjej kan bli helt fel. Men Lilley fångar onekligen den självmedvetna, förtjusande tonårsflickans koketta beteenderepertoar väl. Ändå riskerar det faktum att Ja’mie mer framstår som monster än människa att ligga snubblande nära flickförakt.

Yle visar de sex avsnitten under två veckor från måndag till fredag klockan 20. Serien kan även ses i sin helhet i HBO Nordic.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.