Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Östtysk spion i Västtyskland

26 jan , 2016, 22.20 Malin Slotte

 

Som framgår av titeln på den åttadelade tyska serien Deutschland 83 utspelar den sig i Tyskland i början av åttiotalet. På den tiden fanns det två Tyskland, öst och väst, och just detta handlar serien om genom sin unge östtyske protagonist Martin Rauch (Jonas Nay) som Stasi tvingar att bli spion i Västtyskland under det antagna namnet Moritz Stamm, kodnamn Kolibrin.

Vi hamnar med andra ord mitt i en spionthriller under det kalla kriget, men också i en omsorgsfullt rekonstruerad åttiotalsmiljö som, liksom det hitspäckade soundtracket, är ägnat att väcka en viss nostalgi.

Stasi ordnar så att gränsvakten Martin blir militärassistent till en vässtysk general, och hans verkliga uppdrag är att utföra allt mer avancerade och riskabla spionuppdrag, främst att luska ut Natos kärnvapenplaner. Hållhaken på den unge mannen är hans sjuka mamma som, om han lyder och sköter sig, lovas flyttas framåt i den östtyska organdonationskön. Han tror i början på löftet om att en dag få återvända hem och återgå till ett normalt liv med sin familj och flickvän i DDR.

Lätt är det inte för honom att i början konfronteras med allt det nya och obekanta i väst. Men trots viss bortkommenhet är det här en företagsam och fingerfärdig kille som är skicklig på att snoka fram den information hans uppdragsgivare beställer. Serien är framför allt en thriller med minst en nervkittlande scen i varje avsnitt där Martin befinner sig på platser sysslande med saker som omedelbart skulle avslöja honom om någon kom in. Förutom spänning bjuder serien även på relationsdrama och romantiska förvecklingar; till spionens repertoar hör även att förföra vid behov.

Förutom Martins tillvaro bland militärer och högdjur följer serien även hans anhöriga hemma i Östtyskland, ett slutet angivarsamhälle hjärntvättat av ideologi. Det finns även en hel del humor i serien; personer som tar sig själva och det de tror på på för stort allvar tenderar ju att vara komiska.

Deutschland 83 sänds i Yle TV1 tisdagar kl. 21.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.