Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Cancer priset för att vara människa

28 jan , 2016, 21.50 Malin Slotte

 

En fyrdelad japansk vetenskapsserie från 2013 ger evolutionära förklaringar till varför människan drabbas av några av de vanligaste sjukdomarna cancer, stroke, depression och hjärtsjukdom.

Förutom att serien pejlar läget för de drabbade patienterna, vilka behandlingar som finns och hur sjukdomarna kan förebyggas, går den också miljontals år tillbaka i tiden för att spåra sjukdomarnas ursprung och förklara hur de uppkommit och utvecklats.

Första avsnittet i kväll handlar om cancer, som blir allt vanligare och är en av de vanligaste dödsorsakerna. Man brukar säga att var tredje person kommer att drabbas. Det är faktiskt så att människan löper en betydligt högre risk att få cancer än många vilda djurarter där sjukdomen är ovanlig. En teori är att orsaken är kopplad till evolutionen och den stora hjärna som människan utvecklat.

De första förfäderna till dagens människor levde i Afrika för sju miljoner år sedan. Det var då som människan började gå upprätt men också använda sina händer till att utföra olika uppgifter. Samtidigt växte också hennes hjärna drastiskt i storlek. Det är i den här utvecklingen som orsaken till vår arts benägenhet att utveckla cancer tros ligga. Cancer kan med andra ord sägas vara baksidan av myntet att ha hög intelligens – mer exakt hur det hänger ihop på molekylnivå förklaras i programmet.

Men risken att drabbas av cancer kopplas också till lite solljus och brist på D-vitamin. Nattarbete och artificiellt ljus pekas också ut som riskfaktorer. Hormonet melatonin som produceras i mörker har konstaterats skydda mot cancer. Industrialiseringen med alla gifter som tillkom bidrar också till människans cancerbenägenhet.

Nästa vecka handlar det om stroke, något som drabbar allt fler. Tredje delen handlar om depression, som förekommer i hela världen men är vanligare hos stadsbor än hos dem som bor på landet. Sist ut är hjärtsjukdom. Köttätande och benmuskler är faktorer som påverkar hjärthälsan.

Vetenskap: Sjukdomarnas ursprung sänds i Yle Teema torsdagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 14.50

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.