Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Mördarjakt i snöstorm

2 feb , 2016, 23.00 Malin Slotte

 

Det drar ihop sig till total isolering från omvärlden i den tiodelade isländska kriminalserien Ofærd (2015). Allt medan snön yr och en mördare går lös.

Handlingen utspelar sig i Seydisfjördur på nordvästra Island, en ort omgiven av höga bergsväggar, och den slingriga väg som leder till byn saknar vinterunderhåll. Vintertid kan byn därför vara isolerad i veckor, men orten är också den enda på Island som har en bil- och passagerarfärja till Danmark via Färöarna.

Så sker också i serien: en snöstorm drar in och isolerar den lilla staden. Och färjan som anlöpt hamnen får avreseförbud efter att några fiskare dragit upp en lemlästad kropp ur vattnet. Det finns nämligen skäl att misstänka att mördaren befinner sig ombord.

Lögreglan, den isländska polisen som har tre konstaplar på orten, får plötsligt annat an göra än att skriva ut parkeringsböter. Seriens huvudperson är polischefen Andri, en butter och skäggig medelålders man som har svårt att komma över sin exfru, men som trots att mordutredningar inte hör till hans vardag förmår dra rätt avancerade slutsatser om vad kroppen varit med om.

Ofærd är med sin budget på sex och en halv miljoner euro den dyraste tv-serie som producerats på Island, och den ståtar med kända namn inom isländsk film och tv. Seriens skapare är skådespelaren och regissören Baltasar Kormakur, till vars mest uppmärksammade regiarbeten hör filmen 101 Reykjavík från 2000. Han har också regisserat föra och sista avsnittet. Huvudrollen som Andri spelas av Olafur Darri Olafsson som vunnit Islands främst film- och tv-pris Edda Award två gånger för sina rollprestationer.

Isländska serier är sällan så slipat berättade som de serier som de stora tv-nationerna producerar – och det gäller även den här. Men de kan vara klumpiga och kantiga på ett charmigt sätt – och landskapet och språket är helt unika, och bara det kan göra dem intressanta och sevärda.

Ofærd bygger långsamt upp en stämning av isolation och rädsla. Frågor som uppstår är: Vem är mördaren? Knappast människosmugglaren som är ombord på färjan ändå – det vore för förutsägbart? Vad döljer den danske kaptenen som är så samarbetsovillig? Har mordet något att göra med den planerade rutten över ishavet mellan Kina och USA? Och hur hänger allt ihop med ungdomarna som brann inne i ett lager sju år tidigare?

Den som tittar får se. Vi får väl ta för givet att det blir komplicerat, och att fler kommer att dö. Ändå är det nog mer den grovkorniga Islands-faktorn än det spännande med dessa frågor som får en att hänga kvar.

Fångade sänds i Yle Fem tisdagar kl. 22.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.