Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Eurovision Song Contest

Eurovision – en utvärdering

15 maj , 2016, 22.47 Malin Slotte

 

Dags att samla sig för en sammanfattning innan det är dags att lämna Eurovisionsbubblan för den här gången. Låt oss analysera och utvärdera resultatet. Här följer listan på resultatet i tävlingen. Det första siffran är hur landet placerade sig, den andra är hur jag tycker det borde ha placerat sig, och den tredje siffran är hur jag tippade att landet skulle placera sig. Boldat betyder att min tippning varit hyfsat rätt, kursiverat att den gått åt skogen. Okej, då kör vi.

1/2/2. Ukraina: Lyckades inte pricka in rätt vinnare i år, men är enormt glad över att ett så smalt och annorlunda bidrag gick och vann. Vissa anser att Ukraina snarare van av politiska än kvalitetsskäl, men jag tyckte Ukraina rätt och slätt var fantastiskt. Det fick också de finländska tittarnas tolva.

2/8/5. Australien: En helt värdig silvermedaljör, som inte hörde till mina absoluta favoriter, men jag hade kunnat leva med att det vunnit. Hon var en av kvällens starkaste sångerskor och juryernas favorit.

3/11/1. Ryssland: Jag är väldigt lättad över att jag hade fel om att detta skulle vinna. Numret var snyggt men inte magiskt, låten dammig och själlös. Det var tittarnas favorit dock.

4/20/7. Bulgarien: Jag trodde i och för sig att Bulgarien skulle klara topp tio, men lite överraskad är jag allt över att det gick så här bra för den här helt catchiga popsången. Det var ett bidrag som levde upp live. Och själv kanske jag rankade det lite väl lågt ändå, det kan jag godkänna så här i efterhand.

5/1/23. Sverige: Pinsamt, lyckades tippa min egen vinnarfavorit helt åt skogen, och tur var väl det att det trots allt räckte till en femteplats för fina Frans. Hur kunde det gå så här fel? Ja, eh, säg det, men jag blev kollrig av att läsa så mycket kritik mot detta bidrag i olika diskussionstrådar att jag fick för mig att det kunde bli årets stora favoritfall. 

6/9/19. Frankrike: Lika tassigt fel blev det ju med Frankrike. Jo, jag tyckte som synes låten var helt okej, men till mitt försvar beträffande tippningen vill jag säga att det brukar gå ungefär så för Frankrike i slutändan, trots okej låtar.

7/17/3. Armenien trodde jag skulle klara topp tre eftersom de gick ut sist, vilket ju innebär att man är det sista bidraget som blir kvar på näthinnan. Fullt så bra gick det inte även om det gick bra.

8/15/4. Polen: Övertippade Polen lite men hade en känsla av att känslosamheten i detta bidrag skulle gå hem, och det gjorde det ju även om det inte gick riktigt så bra som jag trodde.

9/23/10. Litauen: Drog djärvt till med en tiondeplats för ett bidrag som jag inte ens själv gillade så mycket, men artisten överraskade alla med att komma fjortonde i Baku 2012, och detta var ett bättre bidrag så då drog jag till med en tiondeplats. Och det visade sig till och med vara lite i underkant!

10/12/15. Belgien gick också bättre än vad jag vågade tro, och där var det nog den fina showen som räckte till topp tio.

11/7/11. Nederländerna lyckades jag sätta exakt på placeringen. Tänkte att det ändå kanske inte riktigt blir topp tio.

12/25/25. Malta: Jag har ju drivits av antipatier mot Maltas låt, och trodde inte på bidraget. Men den starka sångerskan och moderna produktionen räckte ändå betydligt längre än jag trodde.

13/4/22. Österrike: Här trodde jag Österrike skulle anses vara för gammalmodigt och därför hamna bland de sista. Hur glädjande var det inte att ha fel om detta.

14/10/17. Israel: Fick in Israel i alla fall något ditåt. Artisten sjöng jättebra, låten var lite slö.

15/3/14. Lettlands elektropop var en av mina favoriter, men anade att det inte skulle gå hem hos den breda publiken.

16/6/21. Italien: Gillade också Italien men anade också där att det kanske inte skulle gå så bra. Dels kom bidraget tidigt i tävlingen, dels kändes hon lite osäker på scen. Men det gick ändå bättre än jag befarat.

17/14/8. Azerbajdzjan: Här blev det tokigt igen. Jag trodde på låten, och det brukar gå bra för Azerbajdzjan, men det borde jag ju ha förstått att en så svag sångerska inte kan komma topp tio.

18/5/15. Serbien fick jag hyfsat rätt. Jag gillade detta, men förstod att många andra inte tyckte den var lika speciell.

19/18/6. Ungern: Här gick det åter åt skogen. Hade en idé om att många skulle tycka att sångaren var het och att det därför skulle gå bra. Jag hade fel.

20/22/20. Georgien satte jag exakt på placeringen. Det anade man ju att detta inte skulle gå så bra.

21/21/18. Cypern: Även Cyperns placering gissade jag hyfsat rätt. Men trodde att det skulle gå bättre än kvällens andra rockbidrag Georgien, men det blev alltså tvärtom.

22/13/13. Spanien gissade jag tokigt och den låga placeringen är faktiskt lite överraskande. Men hon rörde sig inte så bra på scen i en låt som gick ut på energi och dans. Kanske var det det.

23/16/9. Kroatien: Överraskad även här, för jag tyckte detta hade något och trodde på det. Kan det ha varit klänningen som skrämde slag på folk? Jag tyckte den var lite tuff i all sin kreativa galenskap.

24/19/26. Storbritannien: Att Storbritannien inte skulle gå hem insåg jag däremot.

25/24/16. Tjeckien trodde jag däremot skulle gå bättre, men den var för trist. 

26/26/24. Tyskland förstod jag och att skulle placera sig bland de sista.

Kommenteringen är stängd.