Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En verklig framgångssaga

19 Dec , 2010, 23.39 Malin Slotte

 

Det kommer en intressant dokumentär i FST5 i morgon kväll (måndagen den 20 december klockan 21.50). Det handlar om Hanna Hemiläs Paavo – fem rätter och ett liv. Det är fråga om ett personporträtt på Paavo Turtiainen, en man i 60-årsålderns som gjort en klassresa av det mer unika slaget.

När han var 19 år jobbade denne småbrukargrabb från Karis på Vanda-Helsingfors flygplats där han lyckades göra ett sådant intryck på Ingrid Bergman och hennes man Lars Schmidt att han senare blev uppringd och övertalad att komma som kock och hemhjälp till parets hem i Paris. Det var år 1970, i dag är Paavo Turtiainen en framgångsrik cateringföretagare i New York med idel storfräsare i kundkretsen.

Det mest fantastiska är kanske ändå det liv han fick en inblick i hos familjen Bergman-Schmidt där han med tiden blev som en familjemedlem. Vad han såg och upplevde i de här kretsarna är han förtegen om, hans lojalitet är osviklig, men dokumentären berättar via andra vägar hur det bergmanska-schmidtska hemmet gästades av filmhistoriens stora namn. De fantastiska middagarna tillagades av Paavo, som också stod för de överdådigt dukade borden.

Det är en fascinerande livshistoria som skissas fram. Skissas är just ordet. Det här är en mycket privat och försiktig människa, och man kunde kanske se det som att dokumentären misslyckas med att komma sin huvudperson in på livet, att det gått att få ut mer av ämnet, paradoxen i att ha så lätt för att bli omtyckt men så svårt att släppa människor nära.

Inte minst kvarstår mysteriet: hur lyckas man göra sådant intryck på en flygplats att ett resesällskap vill anställa en i sitt hem? Vad var det egentligen som hände där i Vanda 1970? Men även om mysteriet består fungerar dokumentären i alla fall, här finns så mycket annat att berätta om.

En intervju med Paavo Turtiainen kan läsas här. Programmet sänds i repris på julafton kvart över tolv på natten.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.