Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Nya krav på statens säkerhet

4 Nov , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Spotlight: I s‰kerhetsn‰tet / Turvallisuusverkossa

I veckans Spotlight benar Pekka Palmgren ut turerna och komplikationerna kring ett planerat kriskommunikationsnät vars beredning fastnat i riksdagen utan att verka gå framåt. Försvarsmakten har redan ett dylikt nät, men tanken är att försvarsmakten, räddningsverket, polisen och landets högsta ledning i framtiden ska få ett gemensamt nät som fungerar när andra samhällsfunktioner kollapsar som följd av exempelvis en cyberattack. Bakom attacken kan terrorister eller en fientlig makt ligga.

Från början var det tänkt att säkerhetsnätet skulle tas i bruk i år, men nu verkar det oklart när det blir av. Detta säkerhetsnät har inte debatterats i offentligheten trots att riksdagens och dess utskott berett lagen i fem år till en kostnad av flera miljoner euro. En orsak till att vi hört så lite om detta är säkert att ämnet är föga mediesexigt, dessutom är det mycket komplicerat, vilket även många av de intervjuade i programmet understryker. Det verkar också råda förvirring kring huruvida det är okej att uttala sig offentligt om saken eftersom det berör ”säkerhetsklassad information”. Men all information som ges i programmet är offentlig.

Enligt planerna ska säkerhetsnätet drivas av ett dotterbolag till ett aktiebolag eftersom det anses vara effektivast. Det är också trenden i samhället att aktiebolag tar hand om verksamheter som tidigare sköttes av myndigheter. Det visar sig dock finnas flera som är kritiska till detta upplägg.

Ett annat orosmoment är kostnaderna. Räddningsverken som redan nu kämpar med sparkrav måste själva betala för nätet, vars säkerhetsnivå för övrigt ännu är oklar.

Vi lever i allt högre grad våra liv i cyberrymden och företag som specialiserar sig på cyberattacker verkar i varje fall ha en ljus framtid.

Spotlight: I säkerhetsnätet sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00, repris onsdag kl. 16.55.

, , , , , , , ,

En kommentar

  1. dåligt förberedd skriver:

    Huvudproblemet är att ingen vet vad nätet kostar. Lagförslaget innehåller bara som än tjänst att Erillisverkot skall hyra kabel och lämnar utan beslut, vem opererar brannväg. Ex minister Haavisto sade, att han har aldrig hört att tjänsteman från finansministeriet, inte vet om kostnaderna och ändå vill man stifta lag. 187 miljoner som man har använt till Säkerhetsnätprojekt, har gått nästan totalt i onödan.

Kommenteringen är stängd.