Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Smaken är blind

4 jun , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

I sångtävlingen The Voice är kungstanken att rösten bestämmer. När sångarna tas ut till programmet sitter domarna med ryggen emot och lyssnar utan att se den som sjunger.

Det här konceptet kan med fördel också tillämpas på matlagning, vilket man gör i den amerikanska realitytävlingen The Taste (ABC 2013–). Här tävlar amatörkockar, matbloggare och professionella kockar i en salig blandning. Juryn består av den franske toppkocken Ludo Lefebvre, matskribenten Anthony Bourdain, känd från serien No Reservations som visats i Jim, och restaurangägaren Brian Malarkey som deltagit i amerikanska Top Chef. Den mest kända domaren torde ändå den brittiska tv-kocken Nigella Lawson vara. Liksom flera av de tävlande är också hon självlärd.

Först ut är tre auditionsavsnitt där domarna utifrån hur rätterna smakar ska välja fyra kockar till sitt lag. Därefter följer temaavsnitt med både grupp- och individuella utmaningar. I grupputmaningarna får lagen hjälp av sin lagledare. I de individuella utmaningarna lagar de mat på egen hand. Domarna smakar på rätterna som kockarna lagat själva utan att veta vem som lagat vad. Det är alltså möjligt att de utan att veta om det skickar hem någon i sitt eget lag.

Det här är hyperdramatisk underhållningsreality. Av brösttonerna att döma kunde man tro att det är mänsklighetens framtid som stod på spel. Men bakom allt buller finns en rätt intressant grundfrågeställning: kan en amatörkock laga mat lika bra som ett proffs?

Tävlingen är tuff. Bara fyra kockar uttas per lag, vilket innebär att många skickliga matlagare skickas hem. Särskilt de professionella kockarna sätter sitt rykte på spel när de ställer sig framför dessa domare. Att totaldissas av den här juryn kan knappast gagna karriären.

Taste sänds i Nelonen onsdagar kl. 20.00, repris söndagar kl. 17.55.

, , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Stefan Slotte skriver:

    Skriv någonting om dendär fyrams topprtisttäving.Det var riktogt roligt att höra de alltid så gravallbarliga rapparnas kommentaren Det bästa var de
    artister tex. Stig som inte rappade

  2. Malin Slotte skriver:

    Menar du Vain elämää?

Kommenteringen är stängd.