Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Att leva helt för sin man

24 jan , 2016, 20.55 Malin Slotte

 

Henrietta Clayhills dokumentär om Göran Schildts änka Christine är intressant för att den är ett skavande gruskorn i den feministiska skon.

Det handlar nämligen om en kvinna född 1940 som vigt sitt liv åt att tjäna och ta hand om sin man och hushållet för att han ska kunna ägna sig åt sitt författarskap. En rollfördelning som knappast var ovanligt för hennes generation, eller ens nödvändigtvis är så unik i det som brukar kallas ”dagens moderna och jämställda samhälle”. Det som kan vara uppseendeväckande är att denna traditionella kvinnoroll framställs som ett eget, oproblematiserat val.

Christine träffade Göran Schildt när hon var 19 år och skoltrött sattes i hushållsskola i Högvalla för att i alla fall studera något. 42-årige Göran var doktor, författare och fortfarande gift. De måste ha haft rätt olika intressesfärer i livet, men någon vän och viljelös flicka verkar Christine inte ha varit – om än erotiskt mycket okunnig, som Göran påpekar i en av sina självbiografiska böcker. Snarare får man intryck av en framåt och impulsiv flicka som tog initiativ i relationen från start, och även snabbt föreslog att de skulle slänga titlarna. ”Tipun”, blev Görans smeknamn på henne livet ut. ”Han visste inte vad jag hette på riktigt”, konstaterar Christine i dokumentären.

Å andra sidan verkar Christine också ha varit följsam. Åldersskillnaden var 23 år och hon säger att hon hade överseende med Görans intresse för andra kvinnor i början. När de tog en paus i förhållandet och hon träffade en medicinstudent friade Göran däremot snabbt med orden: ”Det är nog bäst för oss båda att vi gifter oss”. Och då blev det så. Att välja Göran var att även välja bort barn, eftersom han på grund av en krigsskada inte kunde få några.

I dokumentären är Christine 75 år och framstår som allt annat än en underdånig hustru. Snarare är hon en färgstark personlighet, en så kallad sällskapsmänniska, en omtyckt dam på Leros där hon bor större delen av året omgiven av vänner och tjänstefolk. Visst skaver gruskornet när hon säger att det var i rollen som betjänande hustru hon såg sin karriär. Visst sticker det till när det framgår att hon strängt förbjöd Göran att utföra hushållssysslor. Och när vännen Jutta Zilliacus försökte värva henne till feminismen sade hon bestämt ifrån att den ville hon inte ha med att göra! Huruvida det fanns en egen förmögenhet i botten som förklarar och möjliggjorde detta livsval är något som kan anas, men inte talas klarspråk om.

Visst är det en på många sätt fascinerande och fin kärlekshistoria som berättas. Femtio år fick paret tillsammans fram till Görans död 2009. Något tråkigt liv har det knappast varit, seglatserna med båten Daphne är omskrivna i Görans böcker och hemmet på den grekiska ön Leros var deras gemensamma livsprojekt som de fyllde med vackra föremål från sina resor. Tyvärr får vi inte se just något av dess fantastiska interiör i dokumentären.

Dok sänds i Yle Fem söndagar kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Gun Nordin skriver:

    Vackert och intressant!

Kommenteringen är stängd.