Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Präster söker kärleken

2 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

När det blev klart att SVT i höst skulle sats på en realityserie där präster söker partner höjdes det lite på ögonbrynen. Visst är det en tid sedan prästen var auktoritet i byn, men fortfarande förväntas präster föra sig med viss värdighet. Och kanske inte medverka i lättsamma tv-sammanhang som dejtingsåpor.

Man kan jämföra detta med reaktionerna på realityserien Gift vid första ögonkastet, vars andra finska säsong för övrigt startar i Ava/MTV3 i kväll. Där är också en präst med och parar ihop folk, och frågan väcktes om en präst ska medverka i sammanhang där man i experimentsyfte ingår juridiskt hållbara äktenskap. I Sverige reagerade vissa visserligen mera mot att man gifter sig utan att ha träffats tidigare – en återgång till ett gammalmodigt och förtryckande system med arrangerade äktenskap, vill säga.

Både beträffande kvällens seriestart och Gift vid första ögonkastet kan man emellertid konstatera att de är högst uppriktiga och seriösa försök att utforska kärleksrelationen och föra samman människor – för livet. Och som dejtingserier är de också intressanta just därför, för att det för deltagarna inte är lek utan allvar.

I Tro, hopp och kärlek är det tre präster i Svenska kyrkan samt en pingstpastor som söker livskamrat. De två kvinnliga prästerna har tidigare förhållanden bakom sig: Kristin Molander, 46, har delad vårdnad om sina tre barn. Åsa Meruling, 52, är skärgårdspräst med två vuxna barn. Landsortsprästen David Castor, 44, är däremot en inbiten ungkarl som saknar erfarenhet av relationer. Josef Barkenbom, 31, är den unge, häftige pingstpastorn som månar om sitt yttre och inte sticker under stol med att han söker någon som inte bara delar hans tro utan också ser bra ut. Programledare är Mark Levengood, som någon gång sagt att han anses vara den mest gifta personen i Sverige, en präktighet han inte verkar känna igen sig i. Hans kombination av djupsinne och underfundighet gör honom däremot till ett passande bollplank för prästerna.

I SVT:s innehållsdeklaration står det bland annat att serien vill ge en bild av vad prästyrket handlar om i dag. Efter att ha sett både introduktionsavsnittet som sändes i våras och kvällens avsnitt, är intrycket att fokus ändå ligger på parbildningen och parrelationen, och där skiljer sig präster inte mycket från så kallat vanligt folk, även om de förväntas besitta en viss människokännedom och levnadsvisdom. Och bra så, programidén ”präster söker livskamrat” är i högsta grad intressant, och kvällens smakprov på personerna som prästerna valt att dejta gör det inte mindre intressant. Man tror ju att man som tittare ganska snabbt ser vem de i slutändan kommer att fastna för. Tittar gör man däremot inte endast för att se om man har rätt, utan också för att det här verkar vara en välgjord och engagerande produktion.

Tro, hopp och kärlek kan ses i SVT Play, SVT1 tisdagar kl. 21.00, repris Yle Fem onsdagar kl. 15.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.