Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Leva i skärgården

17 Nov , 2013, 16.54 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Petteri Saario är en dokumentärfilmare inriktad på att göra dokumentärer om förhållandet det människan och naturen. I den sexdelade halvtimmesserien Veden saartamat skildrar han olika skärgårdsområden i vårt land, både vid kusterna och i insjöar. Första avsnittet i dag koncentrerar sig på Pellinge i Borgå och Aspö i Kotka. Vackra naturbilder från olika årstider varvas med möten med människor som bor här ute. Förutom bilder av vågor, karga klippor, sälar och fåglar beger sig Saario även ner under vattenytan för att filma nere i havsdjupet.

I Pellinge möter vi inflyttade Erika Englund som driver lanthandeln Söderby-Boden, Arne Andersson som i fjärde generationen bygger motorbåtar av märket Marsund, yrkesfiskaren Jörgen Kellgren och träbåtsseglaren Stefan Paavola. Dessutom blir det ett besök i Pellinge skola som stängdes en tid efter att programmet spelades in. Just hur service och olika tjänster utarmas ute i denna glesbygd, och att allt färre väljer att bo här året om, är ett tema som går som ett vemodigt stråk genom programmet.

Aspö i Kotka, som välgrundat kallas en av våra vackraste bebodda skärgårdsöar, är ett exempel på skärgårdens avfolkning. I början av 1900-talet hade ön 300 invånare, nu bor bara några enstaka personer här året om. Men en handelsbod är ändå öppen året om, för att betjäna bland annat sjöbevakningen. Hur länge till den finns kvar vet ingen.

Bilder och intervjuer binds ihop av Saarios lugna berättarröst. Stilen är essäistisk och reflekterande.

I senare avsnitt bär det av till ön Paalasmaa i sjön Pielisjärvi i Nordkarelen, öarna Kokonsaari och Niinisaari i Saimen, Utö i Skärgårdshavet, Bergö, Replot och Björkö i Kvarken och slutligen till Helsingfors skärgård.

Vissa program textas numera till svenska i Yle TV1. Denna serie hade lämpat sig väl för en svenskspråkig textning, men av någon anledning har andra program prioriterats.

Omringade av vatten sänds i TV1 söndagar kl. 18.15, repris tisdagar kl. 16.20 och fredagar kl. 9.30.

, , , , , , , ,

En kommentar

  1. Kurt skriver:

    Programmet är däremot textad på engelska, men däremot, som sagt, inte på Svenska!

Kommenteringen är stängd.