Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Så fördröjs åldrandet

18 Nov , 2013, 18.49 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Tiden flyter bara i en riktning, och tecknen på detta syns i form av rynkor i vår hud. Så poetiskt summerar plastikkirurgen och programledaren Rozina Ali åldrandets problematik i kvällens vetenskapsdokumentär The Truth About Looking Younger (BBC 2012). Det här är inget program som ifrågasätter ungdomsidealet i vår kultur. Däremot är det ett program som med stöd av vetenskapen ger tips om hur man kan försöka uppskjuta åldrandet – samt även ger visst hopp om att tiden eventuellt går att backa något genom att reparera redan befintliga rynkor. Det handlar om livsstil, inte att på kirurgisk väg manipulera ålderstecknen.

Solen utpekas som den största faktorn som påskyndar hudens åldrande, vilket knappast är någon nyhet. Däremot känner alla inte nödvändigtvis till att solen förstör huden även genom glasrutor, så till den grad att den ansiktshalva som utsätts för mer solljus när man kör bil visar sig vara rynkigare – även hos personer som inte är yrkeschaufförer.

Rätt slags kost fördröjer åldrandet: röda grönsaker, bär och frukter, broccoli och fet fisk lyder rekommendationen på omega-3-rika livsmedel. Men det är svårt att få i sig av ämnet trots att man äter rätt. En möjlig lösning kan vara att inta omega-3 i pillerform. Stärkelserika livsmedel, som ris, potatis och pasta, är mat man däremot ska undvika. För att inte tala om socker – som utpekas som den andra stora boven som påskyndar åldrandet.

Som plastikkirurg är Ali skeptisk till krämer – de tränger inte tillräckligt djupt ner i huden för att ha effekt. Ändå lyfter programmet fram L’Oreal som det företag som kommit längst i forskningen för att hitta en kräm som förmår reparera hudens ålderstecken. Krämen som utvecklats verkar kunna backa tiden effektivare än skalpellen, men Ali varnar för att testet som gjorts inte utvärderats vetenskapligt och att urvalet testpersoner var litet.

Prisma: Hur se yngre ut?  sänds i kväll måndag i TV1 kl. 19.00, repris tisdag kl. 0.30 och söndag kl. 12.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.