Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Rasisten finns på Åland

19 Nov , 2015, 23.00 Malin Slotte

 

Nästan ingen i Sverige kallar sig rasist, ändå är rasismen en del av vardagen även i ”ett av världens mest toleranta länder”.

Det är utgångspunkten för komikern Soran Ismails tredelade programserie om vardagsrasism. I serien gör han en personlig resa runtom i Sverige för att träffa olika personer som belyser ämnet. Det blir också en avstickare till Åland.

Ismail är en av de vassaste svenska ståuppkomikerna i dag – möjligen till och med den allra skarpaste – och har även uppträtt i Finland. Programserien är däremot inte särskilt rolig, om nu någon förväntade sig det. Här framträder i stället Ismails eftertänksamma sida, som förvisso även präglar hans resonerande komik.

Det handlar alltså om rasism, ett begrepp som egentligen inte definieras, utan det förutsätts att vi alla har en känsla för vad det innebär – något starkt negativt laddat som ingen vill bli förknippad med, inte ens det nynazistiska parti som Ismail ringer upp. Inte heller vill någon vidkänna att den själv skulle ha rasistiska fördomar, men att så föga överraskande är fallet för de flesta av oss visar programmet genom några experiment. En vit och en svart kille placeras i en park för att fila på ett cykellås och därmed testas hur de förbipasserande reagerar. Resultatet är talande. Och Soran själv genomgår ett vetenskapligt fördomstest där det är så gott som omöjligt att fuska. Vad lär vi oss? Att attityder är omedvetna, och att det är viktigt att vara medveten om just det för att undvika att behandla människor olika.

I första avsnittet konfronterar Ismail gamla klasskompisar med deras aningslösa rasism under uppväxten (”men du är inte som andra blattar”) och han problematiserar att nationalsången förbjöds på skolavslutningen när han gick ut högstadiet. Han hittar faktiskt också en som öppet kallar sig rasist – Daniel Lampinen som enligt egen utsago flytt det mångkulturella Sverige för det mer helsvenska Åland. Ismail är ute efter att diskutera och försöka förstå. Han är lågmäld och respektfull men ändå tydlig med sina åsikter, även om inget samförstånd är möjligt och mötet redan från början är en återvändsgränd.

Ändå är känslan att hela potentialen inte utvinns i många andra möten i programmet. En skickligare intervjuare hade nått djupare och fått det att bränna till ännu mera. Exempelvis tackar Soran för sig och lägger artigt på luren efter att en representant för ett nynazistiskt parti svarar nej på frågan om han är rasist. Visserligen är Soran inte ut efter konfrontation, och visserligen säger det något att inte ens de med den mest rasistiska ideologin vill kalla sig rasist, men det hade också varit intressant att få veta hur denna person i så fall definierar rasism.

Absolut svensk sänds i SVT1 torsdagar kl. 22.00, kan ses i Finland i SVT Play.

, , , , , , , , ,

En kommentar

  1. david skriver:

    Jag är oerhört förvånad att Ålands lagting kan acceptera detta, på min arbetsplats i Sverige tror många att han är som Åland är i programmet – rasistiskt. Inte en mening till varför Åland har många svensktalande, handlar det om migrationspolitik eller en språkfråga månne?

Kommenteringen är stängd.