Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Det luktar konspiration

30 Nov , 2014, 23.10 Malin Slotte

 

En mystiskt försvunnen stabschef och en mördad lokalpolitiker. Det är mysterierna i SVT:s nya tiodelade dramaserie Blå ögon som utspelar sig i politikens värld. Mitt under pågående valrörelse inkallas i alla hast Elin Hammar (Louise Peterhoff) för att vikariera som det konservativa Samlingspartiets stabschef på justitiedepartementet. Hon har tidigare varit aktiv inom partiet men hamnat ute i kylan efter att ha skyddat justitieministern Gunnar Elvestad (Sven Nordin) under en skandal. Elin upptäcker snart att det pågår mycket spel och intriger i kulisserna, och att allt inte står rätt till med den påstått sjukskrivna stabschefen.

Flyt i valrörelsen har det främlingsfientliga, högerpopulistiska Trygghetspartiet med sin kriminalpolitiska talesperson Olle Nordlöf (Kjell Wilhelmsen) i spetsen. Den hårt slitande äldrevårdaren och ensamstående mamman Annika Nilsson (Anna Bjelkerud) är med sitt sociala patos och rättvisetänk precis den person som partiet behöver för att locka röster. Hennes dotter Sofia Nilsson (Karin Franz Körlof), även hon ensamförälder och arbetarklass, sympatiserar med moderns politiska åsikter, medan det är mycket mer komplicerat för sonen Simon Nilsson (David Lindström) som har vänner med invandrarbakgrund.

I det dolda verkar dessutom en högerextremistisk terrorgrupp med den smygnationalsocialistiska historieläraren Gustav Åkerlund (Erik Johansson) och den självsäkre överklassynglingen Mattias Cedergren (Adam Lundgren) i sina led.

Manuset har skrivits av Alex Haridi som har en hel del intressanta SVT-produktioner bakom sig som Spung, Anno 1790 och Äkta människor. Blå ögon är kanske inte en lika skarp och intelligent politisk serie som de allra bästa amerikanska motsvarigheterna, men intressant och underhållande är även detta i sitt sätt att skildra det politiska spelet och strömningar som ligger i tiden.

Blå ögon sänds i SVT World söndagar kl. 23.10.

, , , , , , , ,

En kommentar

  1. Hans Anas skriver:

    Oetisk och osmaklig PK propaganda från skattefinansierade/licensfinansierade SVT.

    Producent den ökände vänstermannen Robert Aschberg vars ”stormtrupper” har ett betydligt inflytande över svensk media och public service.

    Folket ska fortsättningsvis uppfostras i den rätta andan!

    Visas den i Finland borde ett gult varningsmeddelande visas: detta är politisk indoktrinering från makthavarnas sida, tittare, tänk kritiskt!

Kommenteringen är stängd.