Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Serien ”alla” talar om

25 jan , 2016, 00.00 Malin Slotte

 

Netflix dokumentärserie Making a Murderer i tio delar är på sätt och vis ytterligare ett exempel på hur realitygenren – det dokumentära – hittat kriminaldramat. Det är en serie om ett mord, där den brännande frågan är skyldig eller oskyldig, med den skillnaden att den här gången är det ett verkligt fall det handlar om, och aktörerna i dramat – misstänkta, offer, poliser, jurister, anhöriga – är riktiga människor. Genrens stora genomslag kom med podcasten Serial 2014, därefter gjorde HBO en egen variant med The Jinx 2015, och nu är det alltså Netflix tur med Making a Murderer, som varit tv-världens stora snackis den senaste tiden, och mer kommer vi garanterat att få se och höra i genren.

Laura Ricciardis och Moira Demos Making a Murderer gräver ner sig i fallet Steven Avery, en bilskrotägare som åtalas för sexualmord på sin gård i Wisconsin. Det exceptionella är att Steven tidigare suttit oskyldigt dömd i fängelse i arton år innan ny DNA-bevisning friade honom. När han nu återigen misstänks för ett brott bedyrar han sin oskuld, samtidigt som han anklagar polisen för att ha planterat bevis för att sätta dit honom. Efter frikännandet väntade nämligen processer mot rättsväsendet och troligen också saftiga skadestånd. Medmisstänkt för det nya brottet är även hans systerson och granne Brendan Dassey, en svagt begåvad minderårig som mest verkar säga det som polisen manipulerar honom till att berätta.

I serien får vi ingående följa mordutredningen och rättegången. Mycket finns på band och är dokumenterat, allt från de bandade telefonsamtalen mellan de misstänkta i häktet och deras anhöriga, till videoinspelade förhör och husrannsakningar. Vi får träffa de misstänktas anhöriga, arbetarklass lägst i samhällshierarkin, som är övertygade om de åtalades oskuld, och vi får en inblick i mediecirkusen kring det hela. Genom fallet Steven Avery, och kanske i synnerhet hans minderåriga brorson, ges en inblick i det amerikanska rättssystemet, dess brister och svagheter samt direkta misstag och övergrepp.

Serien är gjord som en dokumentär, vilket innebär att den förutsätt vara seriös och gedigen journalistik och framställa saker på ett hederligt och nyanserat sätt. Dessvärre har den kritiserats för att vara kraftigt vinklad till de åtalades fördel – framför allt genom att låta bli att berätta om bevisning som talar emot Steven. Det hade kanske inte funnits så mycket att diskutera på nätforum, i sociala medier och kring kaffebord om allt verkat för enkelt och svartvitt?

Visst är tendensen tydlig också i serien, bland annat får vi se ett briljant och coolt försvar ifrågasätta bevisen i högre grad än vi får se en betydligt gubbigare åklagare lägga fram dem. Men detta betyder inte att tittaren nödvändigtvis köper att Steven är oskyldig, särskilt inte om man är skeptisk till konspirationsteorier och anser att den mer troliga förklaringen i allmänhet inte går över ån efter vatten. Däremot verkar serien vara ute i ett angeläget ärende beträffande hur brorsonen behandlats av rättsväsendet – eller så är också det manipulation av dokumentärmakarna.

Tips: den första delen kan ses gratis på YouTube med svensk textning.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.