Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie,Tävling

Ranelids och Englunds frassfight

11 jan , 2011, 00.15 Malin Slotte

 

Måndagens kvällstidningssnackis i grannlandet var det här och det här med anledning av det här. Författaren Björn Ranelid, knappast känd för falsk blygsamhet, deltar i årets upplaga av danstävlingen Let’s Dance i TV4, och har hamnat i verbal frassfight* med Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Det är bara att tacka för underhållningen, även om man kan häpna över att två intellektuella herrar är så fräna mot varandra offentligt. Det blir en festlig vår för de svenska kvällstidningarna – och TV4 – om Ranelid fortsätter leverera i den här stilen.

Något förvånande är Ranelids behov av att försvara sin medverkan och föregå eventuell kritik, för det var väl nånstans där det hela fick sin början. Har någon verkligen något att invända, och om så vore, varför bry sig? Lets’s Dance är ingen Big Brother utan en städad, folklig fredagsunderhållning där dansen står i fokus. Rätt harmlös trots småfräcka skämt.

Men att högkulturen är klent representerad i dylika satsningar är ett faktum. Visserligen är chick lit-författaren Denise Rudberg Ranelids medtävlande, men hon skriver därmed i en annan viktklass. I fjol deltog i och för sig poeten Marcus Birro, ett annat svenskt undandtag är konstnären Pål Hollenders medverkan i Expedition Robinson år 1998. I Finlands motsvarighet Tansii tähtien kanssa har ingen författare av s.k. höglitteratur medverkat genom åren. Ingen Jari Tervo, Anna-Leena Härkönen, Anja Snellman eller varför inte Kjell Westö har synts till. Det beror knappast på att de inte tillfrågats.

I sann demokratisk anda har läsarna fått rösta på vem de håller på i fajten på aftonbladet.se. Åtminstone den ronden vinner Ranelid med 60–40.

* frass = (dialektalt) hankatt

, , , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.