Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Tokigt röstat, Finland!

21 apr , 2011, 01.00 Malin Slotte

 

Aj jo, vi har en Idols-final oplockad. Riksdagsvalet var så omtumlande att Idols fick stiga till sidan ett tag. Men även över denna musiktävling fanns det anledning att ge ifrån sig utrop i tv-soffan i söndags.

Förhandsfavoriten (i alla fall min) Ilpo Kaikkonen (bilden) blev utröstad. Den som hade mest potential att klara sig i branschen, vilket också kvällens gästdomare Sony BMG:s vd Kimmo Valtanen ansåg.

Men nej, han skulle ut. Varför går det så ofta så att de med personlighet, något eget och intressant, inte når ända fram i den här tävlingen? Är det för att de är ojämna, är bra på vissa saker och sämre på andra? Är det för att de har mest karisma men kanske inte den starkaste rösten, och de som röstar går på rösten? Eller är det de som röstar som har dåligt omdöme även när det gäller musik?

Ilpo sjöng orent i söndags, det går inte att förneka. Stairway to Heaven var en för svår låt för honom, det blev uppenbart att han är en rätt medelmåttig sångare. Den andra låten Maailma on sun gick bättre.

Även om Ilpo sjöng falskt sjöng Hennariikka Syvänne ännu falskare. Sådan falsksång som hon presterade i The Winner Takes It All borde man inte behöva höra i den här tävlingen på någon annan nivå än auditionstadiet. I en rättvis värld hade hon fått åka hem och inte Ilpo.

Tippar att hon är den nästa som åker, och att finalen står mellan rockkillen Martti Saarinen, solid men tråkig, och den alltför prydlige och stele Ali Elkharam med fäbless för melankoliska, finska visor. Den senare hade en attans snygg falsett i söndags, det ska erkännas.

Kvällens tema var ”mitt livs två viktigaste sånger”:

Ilpo Kaikkonen – Stairway To Heaven & Maailma on sun: Blandad kritik: sjöng falsk, men vi vill se dig i finalen, tyckte juryn.

Martti Saarinen – Kaikki häipyy, on vain nyt & I Will Remeber: Dåliga låtval, men vi vill se dig i finalen, tyckte juryn.

Ali Elkharam – Sininen uni & Trouble: Gjorde sig bra vid pianot, vill se dig i finalen, tyckte juryn som hade delade åsikter om låtvalet.

Hennariikka Syvänne – The Winner Takes It All & Veden alla: Juryn kritiserade falsksången i Abba-låten, men var mer nådig mot Emma Salokoski-tolkningen.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.