Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Spekulationer inför i kväll

14 maj , 2011, 16.05 Malin Slotte

 

I år är det svårtippat vem som vinner Eurovision Song Contest. Det finns flera starka bidrag, men ingen solklar vinnarkandidat. Inte som i fjol, då det låg i luften att Tysklands Lena Meyer-Landrut skulle ta det, eller året före då Norges Alexander Rybak braksegrade.

Det blir inte någon promenadseger i år. Vi kan vänta oss en hur spännande omröstning som helst i natt.

Vi talar om ett tiotal bidrag med vinstchans: Frankrike och Irland starkast, men också Tyskland, Estland, Sverige och faktiskt också Finland är med i toppstriden.

Promenadsegern kunde vara Frankrikes, men det är svårt att säga hur deras operaballad fungerar i rutan när den inte var med i semifinalerna. Rent musikaliskt är den överlägsen, men Eurovision Song Contest är en tv-tävling där också visuella kvaliteter spelar in – och ska göra det. Och rent visuellt är det en sak som faller en i ögonen på de videoklipp från Frankrikes repetitioner som finns ute på nätet: tenorens svettiga överläpp. Opera är också en väldigt speciell musikstil som – ursäkta skämtet – inte faller alla på läppen. Själv skulle jag bli urglad om opera vann i år, den vinnarversionen har vi inte sett hittills – men för att det ska bli så måste man få till tre magiska minuter som är mer än blott tekniskt skickliga operamanér.

Av de stora fem som är direktkvalificerade för final, och som vi därför inte riktigt sett hur de fungerar på scen, misstänker jag att fjolårsvinnaren Lena kan ha en rimlig chans att upprepa succén från i fjol. Hon gör det verkligen inte lätt för sig, men just därför. Lena är dessutom alltid Lena.

Av dem vi sett i semifinalerna skulle jag satsa pengarna på Irlands tvillingar just nu. Då talar vi om showen, det glädjesmittande fenomenet, mer än det musikaliska. Samma sak gäller för Sveriges bidrag – riktigt häftigt, och rent visuellt tycker jag bättre om Sveriges mörka scenestetik och diskreta Jackson-referens. Men tvillingarna är rena energikicken och glädjepillret, och de kommer dessutom i dublett!

Jag kan stå ut med att både Irland och Sverige vinner, men måste ändå säga att jag gillar när musikalitet segrar i eurovison. Starka sånginsatser och låtar som håller att lyssna på också efteråt.

Glädjande nog brukar faktiskt sådant premieras – och något som brukar straffa sig är falsksång (det blir förhandsfavoriten Ungerns fall, ifall inte nåt radikalt skett på den fronten i kväll). Av det skälet har Paradise Oskar chanser i kväll, pojken sjunger rent och vackert i ett enkelt, smakfullt nummer – liksom också Bosnien-Hercegovinas innerliga popfolkvisa spritter av musikalitet. Själv hoppas jag också på en god placering för Schweiz, ett bidrag som hamnat lite i skymundan, men med en duktig sångerska och ett stabilt framträdande.

Om jumbolplatsen konkurrerar Litauens vedervärdiga musikalballad och Spaniens klämmiga åttiotalsschlager.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.