Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Scifiserie

Existentiell sommarscifi

4 jul , 2011, 10.35 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den brittiska scifiserien The Prisoner i 17 delar från år 1967–1968 hör till tv-historiens viktigaste i sin genre. Den anses ha banat väg för serier som The X-Files, Lost och Twin Peaks. Referenserna till den i populärkulturen är många – filmen The Truman Show är bara en.

2009 gjordes en amerikansk remake i sex delar. James Caviezel spelar en man som vaknar upp i en öken och har förlorat minnet. Han kommer till en by som kallas The Village där människorna har nummer i stället för namn. Själv är han nummer 6.

Byborna känner inte till någon värld utanför byn, och att en sådan finns förnekas också av nummer 2, byns diktatoriske ledare (Ian McKellen). 6 ifrågasätter detta på grund av sina flashbacks från sitt tidigare liv i New York. Hans stora strävan är att lösa mysteriet med byn och ta sig därifrån.

Mitt i all action finns här alltså en existentiell, för att inte säga religiös tematik. Lika stort avtryck i tv-historien som originalet gör däremot inte denna remake, som inte höjer sig över dussinnivån i sin genre. Verkar Caviezel bekant är det kanske för att han spelade Jesus i The Passion of the Christ.

The Prisoner startar i MTV3 i kväll måndag kl. 22.35.

YouTube Preview Image


, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.