Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Ett annat Afrika

9 Nov , 2011, 10.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Vår bild av Afrika är i hög grad präglad av me­diernas problem- och katastrofrapportering. En annorlunda bild av kontinenten ger tv-dramatiseringen av Alexander McCall Smiths bokserie om Mma Ramotswe (sångerskan Jill Scott), Botswanas enda kvinnliga och därmed också bästa privatdetektiv. Yle sänder nu serien i repris från förra sommaren.

Det är fråga om en maklig snälldeckare utan våld och pangpang där hjältinnan använder sig av sin intuition och list. Visserligen är det oundvikligt att problem som aids, vidskepelse och korruption sipprar in i fallen, men det överhängande intrycket är ändå ett varmt och vänligt feelgooddrama i andlöst vackra landskap och med en kurvig hjältinna som förmår mäta sig med Frida Kahlo i fråga om personlig stil och elegans.

I sin närmaste krets har hon sin lynniga sekreterare (Anika Noni Rose) och en blyg bilmekaniker (Lucian Msamati) som är hemligt förälskad i henne. Det långfilmslånga pilotavsnittet av den sjudelade The No. 1 Ladies’ Detective Agency (HBO/BBC 2008–2009) har regisserats av Anthony Minghella (Den engelske patienten, The Talented Mr. Ripley).

Damernas detektivbyrå repriseras i TV1 onsdagar kl. 22.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.