Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Det komplicerade Tjetjenien

12 mar , 2012, 09.30 Malin Slotte

 

Sanningen är krigets första offer, heter det. Och att ord står mot ord, känslorna går heta och sambanden är komplicerade, blir tydligt i Pekka Niskanens dokumentär Virtuaalinen sota.

Den handlar om Tjetjenienkonflikten ur ett finländskt perspektiv, och hur konflikten tar sig uttryck i den virtuella världen. På den protjetjenska sidan finns flyktingkvinnan Hazman och affärsmannen Mikael Storsjö som inte ses som en människorättsaktivist i alla läger. Han upprätthåller servern till den tjetjenska nyhetssajten Kavkaz Center.

Motståndarsidan har egna sajter. I dokumentären illustreras den av prästen Juha Molari och forskaren Johan Bäckman. Den senare har flitigt använts som kommentator och expert i ryska medier, inte minst i de även i Ryssland uppmärksammade turerna kring Mikael Storsjö. Storsjö ställdes i fjol inför rätta för olaglig införsel av tjetjener i Finland, något han friades för i tingsrätten.

Som ett ytterligare element, som framstår som ett försök att få till en ramberättelse i dokumentären, försöker regissören bygga ett virtuellt Tjetjenien på sajten Second Life. Tanken är skapa ett forum där människor kan diskutera utan att behöva vara rädda för repressalier.

Dokumentären följer delvis Mikael Storsjö och hans hustru Agneta i deras engagemang för tjetjenernas sak. Varför han kommit att engagera sig så starkt i detta blir oklart.
Hur konflikten kan ta sig uttryck på finländsk mark framgår när Hazman vill att filmteamet kommer till ett finskt BB där en tjetjensk kvinna nyligen fött barn. Hon upplever sig osakligt behandlad av den ryska läkaren (som inte kommer till tals).

Den smått kaotiska dokumentären målar alltså med bred pensel, och den hade kanske vunnit på en mer fokuserad vinkling, exempelvis genom en tydligare huvudperson. Men något lättavgränsat ämne är detta inte. Det behöver man bara googla lite för att inse.

Dokumentärprojekt: Det virtuella kriget sänds i TV1 måndag kl. 21.30.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.