Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Konstnärerna och musorna

18 apr , 2012, 10.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Prerafaelierna var ett brödraskap av konstnärer och kritiker i Storbritannien i mitten av 1800-talet. De ansåg att samtidens konst var trista kopior av Rafael och Michelangelo. I stället sökte de inspiration i konsten före 1400-talet.

Om rörelsens förgrundsgestalter John Millais (Samuel Barnett), Dante Gabriel Rossetti (Aidan Turner), William Holman Hunt (Rafe Spall) och Fred Walters (Sam Crane) handlar den sexdelade BBC-serien Desperate Romantics från 2009. Den baserar sig på en fackbok av Franny Moyle, varifrån också titeln kommer – även om man också kan tycka sig se vissa likheter med en viss annan serie, Desperate Housewives. I musiken, berättarrösten och relationsskildringen, inte sällan med en komisk twist.

Det här är mer en serie om konstnärerna och kvinnorna än om konsten och idéerna. Den rödhåriga hattförsäljerskan Lizzie Siddal (Amy Manson) blir gruppens musa, en kvinna som sätter sitt anseende på spel när hon blir modell, något som förknippas med ”dåliga flickor”. Barflickan Annie Miller (Jennie Jacques) är en annan modell. En tredje kvinna associerad med gruppen var Effie Gray (Zoë Tapper) som lämnar sitt asexuella äktenskap med en av tidernas främsta konstkritiker.

Desperata romantiker sänds i TV1 onsdagar kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.