Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Liveblogg från genrepet

24 maj , 2012, 16.01 Malin Slotte

 

Det här är en liveblogg från det sista genrepet inför semifinal 2 ikväll. Uppdateras efter hand. Obs spoilers!

Nu är vi i gång.

Och de har ljudet på så lågt så man hör knappt vad de säger.

Serbien inleder med sin balkanballad. Satsar på ett enkelt nummer utan mycket effekter. Fram till slutet då scenen exploderar i rött. Jag ser detta som en självklar finalist. Applåder i presscentret.

Makedoniens dramatiska balkanrock ser jag också som en självklar finalist. Även detta nummer bärs långt upp av sångerskan, en av dessa med riktigt mycket kraft i pipan. Gitarrsolo, rätt mycket åttiotalshårdrocksvibbar.

Nederländerna har skippat indanhövdingsskruden och nöjer sig med endast en liten vit fjäder i håret. Fiffigt tror jag. Frågan är här: gammalmodigt eller retro? Just nu känns detta inte final, för energilöst helt enkelt, även om jag personligen är lite svag för att låten associerar till en kampvisa från sjuttiotalet.

Maltas sångare har satt på sig brillor, och det är definitivt ett lyft för denna svenskskrivna dussinschlager. Hur ofta ser man folk med glasögon på scen i ESC, han blir lite som en sexig kamrer? Hoppas han har på dem i kväll också, för det är det lilla som behövs för att sticka ut. Jag är ändå tveksam till att ens ett par snygga brillor kan ta detta till final.

Vitryssland för tankarna till det svenska dansbandet Barbados när Magnus Carlsson var sångare. Denna dansbandsrock är inte lysande men har en katchighet. Jag tror på final på Vitryssland.

Nu ett inslag där programledarna delar ut rosor till folk som arbetar med produktionen. Programledarna ja, inte de coolaste i eurovisionens historia kanske …

Portugal sjunger sin baktunga fado, och projicerar Lissabon by night i bakgrunden. Inte ens en pittoresk gränd lär kunna ta detta till final.

Ukrainas vräkiga fotbolls-EM låt med trumpetande valthorn och Gladys Knight-stämma. Enformig men pamig låt. Man fläskar på med miniskärmar och dansare på scen, och massor av färg. Mer är bättre! Till sist får man till illusionen av en hel folkmassa som är med och gör koreografin. (Maxantal folk på scen är ju sex enligt reglementet.) Tror på final.

Hur har Bulgarien tänkt egentligen när de valt bort att göra en show utan dansare av sin öststatsdisco? Sångerskan allena håller inte. Jag gillar ju låten men tror inte på final.

Däremot tror jag starkt på Sloveniens Molitva-kopia där man ogenerat snott både låt och koreografiupplägg från den serbiska vinnaren 2007. Inte på nära lika bra, men även kopian lär kvalificera sig till final.

Kroatiens ballad är ju ett sånt sömnpiller, men de har ju i alla fall ansträngt sig med sitt nummer, så jag tror att deras vita moln och lakantrick kan ta dem till final. Med darr på ribban.

Nu Sverige! Loreen repar i svarta trikåer och en svart skjorta knuten under bröstet, så det är svårt att säga om de fått ordning på sina kläder som ju haft lite trashanskvarning över sig på grund av de långa fransarna. Final förstås.

Georgiens opera med den ”klämmiga” refrängen inleds i röd munkkåpa. De bjuder på show i alla fall, fyra flickor som dansar i tronskelett, han slår sig ner vid flygeln på slutet och hamrar lite, en flygel med Gerogiens flagga på för övrigt. Nåt sånt här hemskt kan inte gå vidare väl? Men här applåderas det, de måste skämta?

Stort jubel åt Turkiet här i presscentret! Med orsak, ett av kvällens bästa nummer. En sjömansdänga med pojkaktigt vilsen sångare. Pappan och havet-bakgrund. Dansarna har svarta mantlar som de gör förvandlingstrick med. Scenkläderna är någon form av sjömanskostym möter läderbög. Självskriven finalist. Toppar tippningen för i kväll här i presscenret också.

Estlands nyrakade sångare försöker briljera med rösten i sin rätt överskattade ballad. Han liksom sjunger svårare än vad låten skulle kräva. Det blir lite märkligt. Men final ändå, säkert.

Grannlandet Georgien och Loreen från Sverige kommer att intervjuas i greenroom, men de är inte på plats nu.

Slovakien gör sin slamriga dödsmetall med yllemössa på skallen. Värsta smörjan om ni frågar mig, jag blir riktigt provocerad. Bort!

Norges orientaldicso har fortfarande ett väldigt typiskt och fantasilöst scennummer – dansare i svart, inget som sticker ut. Mycket har inte hänt sen den norska finalen, och det borde det ha gjort. Men nog ska det väl i alla fall bli final här.

Och så årets tråkigaste låt, Bosnien-Hercegovina. Kvinna vid flygel är den rafflande showen. Och så det sövande flöjtsolot. Final icke, nix, aldrig.

Litauens blindbock avslutar showen. Första halvan är en italoschlager i paljetterad ögonbindel, i den andra dansar han loss, han riktigt tar i från tårna, ja oj så det svänger, tycker han i alla fall själv. Final knappast.

Ljudet försvann och verkar inte komma tillbaka, så jag tror jag avslutar här för att återkomma med en ny liveblogg under direktsändning i kväll. Pausnumret pågår nu, ser ut att vara någon form av azerisk rock som det bjuds på i kväll …

Kommenteringen är stängd.