Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Liveblogg från finalen

26 maj , 2012, 22.00 Malin Slotte

 

EBU-vinjetten kör i gång till jubel.

Oj, vad det är mycket folk längst framme vid skärmen. Helt fullt, viftar med azeriska flaggor. Vi pratar hundratal.

Storbritannien: The Hump ligger hyfsat till på vadlagningslistorna, men jag tror att 76-åringen kommer att hamna bland de sista. För att scenupplägget är ganska oinspirerande. Ett dansande par räcker inte. Eldregnet lite piggare. Notera att han fått ärva Bulgariens eldsnurror! Vad hade hänt om Bulgarien gått till final och de lottats efter varandra? Vem hade varit tvungen att vika sig då?

Ungern: Det är lite segt här i början, några jumboaspiranter på rad innan vi riktigt kommer i gång. Som låt är detta väl inte helt oävet, men sångaren är rätt träig. Därför bland de sista.

Jag tror däremot inte att det kommer att gå helt dåligt för Albanien. Inte bland de bästa, men en hyfsad placering. Också för mig har den här låten växt under tävlingens gång. Plus att hon verkligen briljerar med sången, hon tar i så hon måste stå dubbelvikt. Och har en oginell klädsmak. Jå-å-å-ou.

Jag får allt svårare för Litauens blindbock. Och då menar jag att det är nästan fysiskt svårt att titta på honom. Söt pojke, inte frågan om det, men när han drar av sig ögonbindeln, hjular, juckar några gånger och sätter igång att dansa … Man vill liksom vända bort blicken. Han är inne i låten åtminstone, nåt annat kan man inte säga. Men jag tror detta kan gå överraskande bra. Nånstans i mitten tippar jag.

Bosnien-Hercegovina måste väl ändå rimligtvis vara en jumboaspirant. Hur kunde detta gå till final? Hon är vacker, karismatisk och sjunger bra blir mitt svar. Men låten! Låten!

Vykorten är repriser från semifinalerna.

Nu börjar showen då Ryssland gummor bakar bröd på scenen. En hög placering blir det, frågan är hur hög. Vinner de är det för att de sticker ut mest av alla. Framförandet är härligt, men de har hård konkurrens av flera låtar som är bra som låtar.

Island är lite för mycket stel kostymschlager på scen för att det ska blir mer än en mittenplacering.

Cypern är också en potentiell vinnare, och kommer garanterat att lägga vantarna på en hög placering.

Hoppsan nu kommer det matreklam mitt i allt. Nehej det var ett vykort.

När jag såg Frankrike repetera första gången tyckte jag det såg jättelovande ut. Nu är jag besviken. Numret funkar inte. Trots goda idéer känns det splittrat, wow-effekten som skulle behövas uteblir. Det går nog inte så bra för Frankrike i år, trots bra låt.

Italien kör så hårt på att likna Amy Winehouse att det förstås är det som är poängen i numret. Fiffigt tävlingsknep? Hon är faktiskt rätt lik. Här jublas det. Jag tycker låten är aningen överskattad, bättre halvan blir det nog, men jag är inte så säker på att det blir en sån succé som tippats.

Många gillar Estland, jag är märkligt immun mot detta bidrag. En sentimental sång som inte ger mig ett dugg. En sångare som verkar önska att han egentligen sjöng en svårare sång så han fick visa upp vad han kan. jag kan inte förstå annat än att detta placerar sig i sämre halvan. Men här jublas det.

Norge är heller ingen höjdare. De har ett nummer som inte sticker ut över huvud taget. Det består av en rad redan använda beståndsdelar. Från inledningens Rybak-volt. Här skulle behövas andra färger än svart. Jag tycker ju som sagt att de borde ha gjort ett Bollywoodnummer av detta eller liknande. Så sämre hälften blir det.

The Hump intervjuas i greenroom.

Nu kommer värdlandet och då mobiliseras det vid scenen. Azeriska flaggor vajar överallt här. Numret är ursnyggt, låten är hyfsad och hon sjunger jättebra. Problemet är att hon stelopererat ansiktet så hon inte förmår förmedla en känsla på scen utan ser ut som hon bär en mask. Det är tragiskt, det är vad det är. Tio i topp tror jag ändå.

Rumänien är också en vinnarkandidat och har årets svängigaste låt. Fem i topp!

Danmark har en betagande sångerska i fräck uniform och en kvinnlig trummis som ger järnet men tyvärr inte låten. Jag tror på sämre halvan för detta också.

Grekland, med årets underligaste klänning. Cyperns systerbidrag. Karismatisk sångerska, toppen nummer, lite sämre låt,men det funkar på scen. Ingen vinnare, men tio i topp.

Sverige, sprang fram till skärmen för att få se vad som var på gång. Fler fotografer än fans som försökte göra sitt bästa för att fotograferna skulle få något att föreviga. Inte som när Ryssland uppträdde precis. Men jubel efteråt. Jag skulle satsa pengarna på detta just nu.

Turkiet, här har vi en till topplacering. En bra låt och ett av kvällens bästa nummer. Lakanseffekterna är fyndiga. Det är som en liten teaterföreställning.

Toppenlåtar på rad här. Nu kommer kvällens starkaste ballad, Spanien. Hon förmedlar den här låten så himla bra, man får nästan tårar i ögonen. Det här blir en topplacering, kan till och med vinna.

Tyskland. Jag vet inte om det är någon hit att uppträda i grå yllemössa och ledig vardagsklädsel. Även om man har vackra ögon. Det blir lite som han sjunger: standing still. Det blir liksom lika grått som mössan. Bland de sista kommer detta.

Är jag den enda som tycker Kurran från Malta borde sjunga i sina glasögon? Att det skulle ge numret ett element av originalitet som det nu saknar. Också Kurran kommer att vara en av dem som åker hem besviken i kväll.

Makedoniens sångerska har åldern mot sig. Det är ingen dröm att vara 45 i denna tävling där man antingen ska vara 20 eller 80. 45 är ointressant, varken söt flicka eller gullig gumma, och hon kan få det tufft. Också för att hon sjunger en låt som skulle ha varit het för 20–30 år sedan när hon var ung.

Nu är frågan: vem har årets sötaste nummer – gummorna eller Irlands Jedward? Vem är årets gulligaste artister? Det står verkligen mellan gulliga gummor och söta tvillingar. Som valde lugg i stället för sin uppåtstående signaturfrisyr. En placering kring 10–12 kanske.

Serbien. Tio i topp den också. Börjar det inte bli trångt i topp tio snart?

Ukraina bjuder på en färgglad show men det är en enformig fotbollsdänga för att det ska bli en riktigt bra placering. Och vad vore detta utan valthornet? Typ 15:e.

Moldavien är ett riktigt sprallig glädjepiller. Vitalt. Med detta bidrag har jag alltså gjort en helomvändning, jag älskar nnumera denna koreografi och tycker numret är en av kvällens bästa. Även om låten inte är det. Och sångaren är tävlingens mest karismatiske manlige artist. Mittenplacering. Som en kompromiss mellan kvaliteten på nummer och låt.

Mellanakten: den azeriske presidentens svärson sjunger pop. Små kretsar i det här landet. Presidentfrugan är för övrigt eurovisionsboss. Små kretsar, som sagt. Och en av programledarna är namne med presidentdottern.

Nu börjar röstningen!

Grekland får första tolvan.

Makedonien i ledning.

Sverige redan upp i ledning.

Azerbajdzjan ger 7 poäng till Sverige trots allt. Leder fortfarande.

Sverige fortfarande i topp.

Serbien gick om Ryssland som tvåa.

Sveriges tolva till Cypern.

Gummorna tvåa igen, Sverige leder.

Finlands tolva går till Sverige.

Sverige fick inte ett enda poäng av Italien.

Och Sverige vann efter att ha lett hela omröstningen.

Kommenteringen är stängd.