Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Våld i fyra generationer

23 aug , 2012, 13.48 Malin Slotte

 

Kvällens svenska dokumentär från 2010 är sprungen ur dokumentärmakaren Linda Thorgrens hopplösa livssituation. För några år sedan förälskade hon sig i Alexis från Havanna. Hon blev gravid med en dotter och de flyttade till Sverige. Efter en vecka slog han henne för första gången. Hon anmälde inte.

När dokumentären inleds är förhållandets slut, mannen har suttit i fängelse för misshandel men fortsätter trakassera henne. Myndigheterna vill inte ge honom besöksförbud, utan hänvisar till dotterns behov av sin far. Det är utgångspunkten i dokumentären där Linda undersöker hur hon, som betraktar sig som en modern, stark kvinna, kunnat hamna i en sådan situation? Och det hon går till botten med är sin egen bakgrund och släkthistoria.

Hennes egna föräldrars kärlekshistoria visar sig snart påminna om hennes egen. Hennes pappa Ulf träffade hennes mamma Mirjam på Kuba när han var utrikekorrespondent för Aftonbladet. I dokumentären möter hon dem båda i Sverige, men reser också bland annat till Kuba för att utforska sina rötter och prata med personer som känt Alexis. Snart visar det sig att inte bara Lindas mamma, utan även Lindas mormor och mormorsmor blev misshandlade av sina män. Kvinnor i fyra generationer – hur bryta mönstret? Om inte annat så för dotterns skull.

Långfilmsversionen av dokumentären fick ett något svalt mottagande i Sverige. Den version som visas (i repris från 2010) på tv är nedklippt till en timme, och antagligen har filmen vunnit på denna komprimering.

Dokumentärens svar på sin egen frågeställning blir att vilsna barn söker sig till andra vilsna barn. Ett något diffust svar som säkert har sina poänger, men man saknar djupare reflektion och mer skoningslöst grävande för att komma någon vart med detta komplicerade ämne. Att myntet har fler sidor visar mötet med pappa Ulf. Bilden blir mer komplex när man talar med båda, men man önskar att dottern konfronterat pappan mera.

Dokumentären Blood calls you sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.