Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

Var är hästen?

26 aug , 2012, 19.38 Malin Slotte

 

Månadens radiodokumentär i Radio Vega sägs handla om kompanjonskap mellan djur och människa, mellan en man och hans häst. Bakgrunden är en resa som programmakaren Tony Ilmoni gjorde åren 2006–2008, då han tillsammans med en kamrat, red samma sträcka på 7000 kilometer genom Asien som Mannerheim gjorde 100 år tidigare. Under den här tiden utvecklade han en vänskap med hästen han red på, en relation så speciell att han hösten 2010 återvände till Kina för att leta reda på hästen, som hette Gustav.

Det här är ett program som inte bjuder på det det lovar. I stället för ett program om det originella och intressanta temat relationen mellan djur och människa, blev det ett resereferat om – Kina. I berättelsen om vänskapen med Gustav kunde Tony Ilmoni ha haft sin alldeles egna unika story. I stället väljer han att berätta om Kina, saker man lika gärna kan inhämta i de åtskilliga hyllmetrar med böcker och reportage som skrivits om landet.

Den dokumentära känslan av här och nu saknas i de efterhandskonstruerade speakar Ilmoni lägger över den ljudmatta som blev det material han fick med sig hem från resan. Vi får aldrig veta vad hästen betydde för honom, hurdan den relation som var så speciell såg ut, hurdan hästen var till sin personlighet, hur man ser på hästar i Kina, kanske kryddat med andra exempel på vänskapsband mellan häst och människa samt eventuella citat ur andra berättelser kring ämnet … Här saknas ljuddokumentära scener som skulle bära berättelsen framåt. När Ilmoni kommer fram till resans mål, och står inför att återse sin vän, begår han ett kardinalfel för en dokumentärmakare. Han har inte fått med det på band.

K3 Månadens dokumentär: Var finns Gustav? sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.