Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Taimine turnerar

25 sep , 2012, 16.49 Malin Slotte

 

Omkring 400 föreställningar har det blivit för Teater Taimines turnépjäs Peace of Cake om varför man pratar svenska i Finland och läser språket i skolorna. Pjäsen har skrivits och regisserats av Tove Appelgren, och på scen står Mikael Strömberg och C G Wentzel och spelar på fem språk. Ett fiffigt sätt att konkret demonstrerar vikten av att kunna språk: ju fler språk man behärskar desto lättare är det ju att hänga med i pjäsen!

Emil och Artur Sallinen följde med skådespelarna under en turnévecka i högstadier och gymnasier i östra Finland. Det handlar om hur eleverna tar emot pjäsens budskap, men minst lika mycket är det en roadmovie om två skådisar och en halvskruttig bil på färd genom ett höstligt Östfinland. Tohmajärvi, Ilomantsi, Lieksa och Joutseno är orter man besöker.

Det ska sägas från början. Det är inte lätt att göra den här sortens dokumentärer, som skildrar en oglamourös vardagslunk där varje föreställning i en skolas gymnastiksal föregås av kilometer efter kilometer på landsvägarna, ohälsosamma fikapauser på bensinstationer och övernattningar i ofta anonyma hotellrum. Däremellan finns förstås ljuspunkter som övernattning på en herrgård och dopp i en insjö. Ändå hade dokumentären all potential att bli lika trist som turnélivet i sina segaste ögonblick verkar vara. Med bröderna Sallinen har lyckats greppa materialet och hittat en nerv i vardagslunken. Stor hjälp har de förstås av att huvudpersonerna är skådespelare med en avslappnad inställning till kameran.

Någon djupdykning i ämnet svenskundervisning i finska skolor är dokumentären inte. De korta intervjuer som görs med elever och lärare ger glimtar av hur föreställningen tas emot och hur man ser på att studera svenska. Trots att åsikterna är blandade slutar dokumentären i en positiv och optimistisk anda. Man ska inte ha fördomar om andras fördomar.

Dok: På turné med Taimine sänds i Yle Fem i kväll ti kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.