Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Est i Finland

27 sep , 2012, 17.15 Malin Slotte

 

Ester utgör den näst största invandrargruppen i Finland efter ryssar. Drygt 30 000 ester är bokförda i landet, men gruppen är betydligt större eftersom alla inte syns i statistiken. Kvällens Seportage av Mikael Martikainen träffar fyra av dessa finlandsbosatta ester, två kvinnor och två män.

Anneli är den enda av dem som pratar svenska. Hon arbetar inom åldringsvården och kom till Finland efter att ha bott i Danmark. Heiki arbetar på en färja i Borgå skärgård och Raul har ett arbete som gör att han ofta befinner sig på resande fot. Dessutom intervjuas Reet på invandrarkvinnornas förbund Monika-Naiset.

Anneli berättar om den underlägsenhetskänsla som ester strax efter sovjettiden kände mot människor i andra länder. Reet pratar om de problem estniska kvinnor har i Finland. Det handlar ofta om att de blir misshandlade av sina män. Det förekommer att män igen blir offer för människohandel i egenskap av arbetskraft. Rent allmänt upplever Reet att attityderna mot invandrare hårdnat i Finland.

Programmet följer också med Anneli när hon besöker sina gamla hemtrakter i Estland. Hon tror inte att hon kommer att flytta tillbaka, i alla fall inte förrän hon är gammal.

Seportaget: Est i Finland sänds i Yle Fem torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 14.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.